Van de hoofdredacteur: Beslissers van nu moeten blijven schaken

De PropertyNL beslisserslijst in deze editie is het meest controversiële onderzoek. Deze ‘lijst der lijsten’ is gebaseerd op onderzoeken naar institutionele en private beleggers, (woning)ontwikkelaars en financiers.

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 25 januari 2019

Controversieel is hoeveel besliskracht iemand heeft. Neem de financiers, die minder dan ooit met een knikje hypotheken kunnen nemen. Om de bankbalans te ontzien zijn ze steeds selectiever. Grotere ‘tickets’ plaatsen ze door. Een voorbeeld van zo’n aanpak geeft deze weken ABN Amro, die samen met andere banken de financiering van € 400 mln van de High Tech Campus regelt. Als de ultieme beslisser geldt Marcel Boekhoorn, maar bij nader onderzoek blijkt hij de meerderheid te hebben afgestoten om zijn nieuwe project Hema te financieren. Zelfs hij beslist niet alleen.

Uit de beslisserslijst bij de financiers is Hans Copier van Propertize gevallen. Via linked-in heeft zijn opvolger zich al gepresenteerd: Arjen Harmens. Van Copier valt de stap te begrijpen. Hij is aangetrokken om als beslisser de hypotheekbank, die destijds nummer drie was (SNS Property Finance), voor de nieuwe eigenaar (Lonestar) af te bouwen. Dat is grotendeels gebeurd. Vorig jaar had hij een kans dat Propertize in de ‘recovery-mood’ zou komen door overname van delen van de FGH Bank, maar die portefeuille heeft RNBH gekregen. Dat levert weer een nieuwe beslisser op, Ivo Knottnerus.

Harmens’ benoeming hebben we nog niet officieel en hij staat daarom nog niet in de beslisserslijst. Hij werkte hiervoor bij Bouwfonds Property Finance en voor Buck Groenhof saneerde hij SNS Property Finance. Die sanering verliep niet zonder slag of stoot: Groenhof is hiervoor veroordeeld wegens lidmaatschap van een criminele organisatie. De wegen van beslissers zijn daarmee soms ondoorgrondelijk.

In het onderzoek komen echte beslissers over het vastgoed summier aan de orde. Een van hen is Wienke Bodewes, die via Amvest het meeste heeft belegd voor de belangrijkste financiële instelling van Nederland. Vlak na het verschijnen van deze editie neemt hij afscheid, nadat hij al eerder het stokje overgaf aan Heleen Aarts.

Een andere is Dick van Hal, die in deze editie zijn licht laat schijnen over beleggen in infrastructuur. Zijn bedrijf is een drijvende factor in goede en slechte vastgoedtijden, dankzij de stabiele beleggingsstroom van het Bedrijfspensioenfonds voor de Bouw en andere fondsen die afkomen op de resultaten van Van Hal. Ook hij is echter niet zonder zorgen: al zijn commissarissen zijn opgestapt. Dat betekent dat zelfs deze beslisser moet blijven schaken.