District U Vlaardingen: toren maakt plaats voor mbo-campus

Op de plek waar alvast een nieuwe woontoren stond ingetekend op het voormalige Unileverterrein in Vlaardingen komt een nieuwe campus voor mbo-studenten. Voor de toren wordt elders in het gebied een nieuwe plek gezocht. 

Eind januari 2024 tekenden de onderwijsinstellingen Albeda, Lentiz en Gemeente Vlaardingen voor de aankoop van een stuk grond in District U. De komende jaren moet op deze plek een nieuw onderwijsgebouw van circa 10.500 m2 gerealiseerd worden. 

District U, tot eind 2019 de onderzoeks- en ontwikkelingslocatie van Unilever, moet de komende jaren worden herontwikkeld tot een nieuwe woonwijk. Een van plannen behelst de realisatie van een woontoren van 70 meter hoog die plek moet bieden aan 150 woningen. Deze toren was ingetekend boven de gezamenlijke onderwijscampus die de (v)mbo's Albeda en Lentiz op het terrein willen realiseren. 

Nieuwe plek voor woontoren

Van dat "optopplan" wordt nu afgezien om de nieuwe campus met inbegrip van een sporthal alle ruimte te geven. Ontwikkelcombinatie Van Adrighem – Leyten (ALV) verkoopt de grond voor nieuwe onderwijscampus. De partijen zijn overeengekomen zich in te spannen om verplaatsing van de woontoren binnen de plannen voor District U mogelijk te maken.

Het nieuwe schoolgebouw komt op een centrale plek bij de toekomstige entree van District U. Lentiz (vmbo en mbo) en Albeda (mbo) gaan hier samen zorgen voor onderwijs met een doorlopende leerlijn. Dit moet nieuwe perspectieven openen voor jongeren in Vlaardingen en omstreken.

Wonen, werken én leren

Martijn van Sluijters, ALV: 'Voor een stadswijk als District U is het belangrijk om verschillende activiteiten dicht bij elkaar te hebben. Wonen, werken én leren. Dat is wat een stad maakt en dat is de dynamiek die wij hier voor ons zien. Daarom zijn we erg blij met de komst van Albeda en Lentiz. Het is nu aan die partijen om een prachtig onderwijsgebouw aan District U en Vlaardingen toe te voegen.'