DEAL Focus: Credit Suisse investeert in Nederland

Het Duitse open end fonds Credit Suisse Euroreal, dat vorig jaar mei in liquidatie ging, heeft het afgelopen jaar geen enkel pand in Nederland verkocht. Een uitzondering is ‘trophy building’ Viñoly aan de Zuidas. Van gedwongen verkopen is geen sprake, het fonds investeert zelfs vele miljoenen in zijn bestaande portefeuille. DEAL Focus 28-5-2013

Het Duitse open end fonds Credit Suisse Euroreal, dat vorig jaar mei in liquidatie ging, heeft het afgelopen jaar geen enkel pand in Nederland verkocht. Een uitzondering is ‘trophy building’ Viñoly aan de Zuidas. Van gedwongen verkopen is geen sprake, het fonds investeert zelfs vele miljoenen in zijn bestaande portefeuille.

DEAL Focus 28-5-2013


Uit het halfjaarbericht van CS Euroreal blijkt dat het management in financieel opzicht de ruimte heeft de liquidatie van de portefeuille zeer ordelijk af te wikkelen. Het is een belangrijk signaal voor de Nederlandse markt: Naast CS Euroreal hebben Duitse Fondsen als Axa ImmoSelect, Degi Europe, KanAm (Grundinvest), SEB (ImmoInvest) en TMW Immobilien Weltfonds aangegeven dat ze Nederlands vastgoed willen verkopen. Maar daar staat tegenover dat in toenemende mate internationale fondsen, waaronder zeker ook Duitse, de komende periode hun investeringen in de Benelux zullen opvoeren. De belangstelling voor de Nederlandse (kantoren)markt, die internationaal gezien ondergewaardeerd is, neemt toe.
Een jaar geleden werd CS Euroreal voor één dag geopend en trokken participanten massaal (meer dan 25% van het fondsvolume) hun investeringen terug. Daarop werd liquidatie van het fonds onvermijdelijk. CS Euroreal maakte bekend dat alle assets binnen nu en vijf jaar verkocht moeten zijn. Dat betekent dat de bijna 100 panden in de Europese vastgoedportefeuille voor april 2017 verkocht moeten zijn. Op 31 maart van dit jaar bedroeg het getaxeerde fondsvermogen € 4,6 mrd, waarvan 10% in Nederland, zo blijkt uit het halfjaarbericht.
Vorig jaar verkocht CS Euroreal een ‘parel’ in de Nederlandse portefeuille, het 30.000 m² grote kantoorgebouw Viñoly aan de Zuidas, aan Deka. Viñoly werd verkocht voor een hoge prijs van circa € 140 mln tegen een BAR van minder dan 7%. Sindsdien verkocht CS Euroreal geen enkel pand in Nederland, wél een aantal panden in de meer liquide grote steden in Frankrijk en Duitsland, zo blijkt uit het halfjaarbericht.
CS Euroreal bezit in Nederland een gespreide portefeuille van circa 160.000 m², van het in 2009 opgeleverde kantoorgebouw FOZ aan de Zuidas (12.700 m²), een prestigieus herontwikkelingsobject aan Keizersgracht (5 Keizers) tot logistiek vastgoed in Schiphol-Zuidoost (Eagle Global Logistics). Verder bestaat de Nederlandse portefeuille hoofdzakelijk uit kantoorgebouwen, bijvoorbeeld Acanthus in Zuidoost (41.210 m²) en het bijna 17.000 m² grote kantoorgebouw Rochussenstraat 198-210 in Rotterdam. Credit Suisse sloot in 2011 nog een 15-jarige huurovereenkomst met de Hogeschool Rotterdam voor dit complex dat een omvangrijke modernisering ondergaat.
Een opvallend complex in de portefeuille is de 5 Keizers aan de Keizersgracht 271/287 in Amsterdam. Ontwikkelaar COD herontwikkelt het gebouw tot een multifunctioneel gebouw. Het programma omvat kantoor, onderwijs, wonen en retail.
Een tweede groot herontwikkelingsproject van CS Euroreal is Sijthoff City in de binnenstad van Den Haag. Het Sijthoffgebouw is gelegen tegenover de Bijenkorf op de hoek van de Wagenstraat en de Grote Marktstraat, en heeft een winkellaag met hierboven 6 kantorenlagen. Het ruim 11.000 m² grote pand wordt volledig gerenoveerd. Na de renovatie heeft het gebouw twee winkellagen met in totaal 4750 m². Hierboven wordt circa 6300 m² moderne kantoorruimte in efficiënte compartimentering gerealiseerd. De renovatie moet één dezer weken starten en zal in 2014 worden afgerond. Urban Properties uit Rotterdam is namens Credit Suisse als gedelegeerd opdrachtgever verantwoordelijk voor de totale herpositionering van Sijthoff City. Impact Vastgoedrealisme is als ontwikkelaar ingeschakeld. Eerder deze week werd bekend dat Urban Properties, dat de gehele Nederlandse portefeuille van Credit Suisse managed, samengaat met Colliers International.