‘Verkoopsysteem Eerlijk Bieden maakt woningverkopen transparanter’

Het online verkoopsysteem Eerlijk Bieden voldoet aan de verwachtingen van potentiële woningkopers en makelaars, zo meldt VBO na afloop van een eerste pilot. Consumenten waarderen deze methode met een 8,8.

Eerlijk Bieden moet het koopproces voor de consument transparanter en eerlijker maken. Via de zogeheten Woontracker kunnen consumenten het verloop van het hele verkoopproces live volgen. De laatste stap in het verkoopproces is de bekendmaking van het winnende bod, inclusief een indicatie of er gebruik is gemaakt van ontbindende voorwaarden. Dit wordt gedeeld na de drie dagen bedenktijd. Dan ook wordt het aantal ingediende biedingen getoond. De consument krijgt zo inzicht in het verloop van het verkoopproces en de prijsvorming van een woning.

Negentig VBO-leden namen deel aan de pilot. In een maand zijn er zestig woningen verspreid over Nederland aangemeld via het Eerlijk Bieden-systeem. Veelal betrof het eengezinswoningen met een vraagprijs tussen de €250.000,- en de €400.000,-. De verkochte woningen hebben een gemiddelde transactiewaarde van 11,8% boven de vraagprijs gehaald.

img
Redacteur
Profiel