IVBN wil weer werkafspraken maken met Amsterdam

De IVBN hoopt weer constructieve werkafspraken met Amsterdam te kunnen maken.

Op maandagavond 28 oktober was de IVBN uitgenodigd in de Amsterdamse raadscommissie Wonen en Bouwen om toe te lichten waarom leden van de IVBN door de huidige beleidskaders niet meer kunnen en willen investeren in nieuwe huurwoningen in de stad Amsterdam. Initiatiefnemer was Hala Naoum Nehmé (VVD) die dat ‘onverteerbaar’ vindt.

Frank van Blokland stelde bij het gesprek dat de gemeente Amsterdam institutionele en andere professionele langetermijnwoninginvesteerders verjaagt. Dat komt door de combinatie van enerzijds te strikte eisen en te hoge grondprijzen ten aanzien van nieuwbouw middenhuur en anderzijds door de dreiging de bestaande voorraad midden- en vrije sector huurwoningen fors te gaan reguleren. De IVBN betreurt het dat zijn leden niet meer kunnen en willen investeren, terwijl er juist nú veel maatschappelijk kapitaal bij de leden van de IVBN beschikbaar is om duurzaam te investeren in een overspannen woningmarkt als die van Amsterdam. Van Blokland pleitte er dan ook voor dat de raad de huidige beleidskaders verruimt. 

De IVBN vroeg de raad om reële eisen te stellen aan nieuwbouw en daarvoor dan passende grondprijzen te rekenen door residueel te rekenen. Verder wil IVBN dat de gemeente stopt met de dreiging om met zware regulering in te grijpen in de bestaande voorraad vrije sectorhuurwoningen.

De IVBN verwees naar de voorstellen die het in januari 2019 heeft gedaan aan Amsterdam (die echter werden afgewezen) en het aanbod van een Middenhuurakkoord in juli jongstleden. Dat werd door het college afgewezen. Voorts wees de IVBN op de ingreep die de minister van plan is door te voeren via een beperking van de WOZ-factor in het WWS tot maximaal 33% op woningniveau. Deze maatregel is zo fors dat er daardoor minder middenhuur en meer gereguleerde huurwoningen zullen komen. De IVBN is van mening dat het een veel te vergaand voorstel is, met té grote consequenties voor de beschikbaarheid van middenhuurwoningen.

Van Blokland: ‘Ik ben blij en opgelucht dat dit door de raad zo is behandeld. We hopen weer constructieve werkafspraken te kunnen maken met Amsterdam. Samenwerking is immers het middel voor stedelijke ontwikkeling.’