Market update ASR Real Estate: 'woningverhuurmarkt koelt verder af'

De huurwoningmarkt koelt verder af, zo schrijft ASR Real Estate in een markt-update over het vierde kwartaal van het afgelopen jaar.

Snel stijgende rente en een laag consumentenvertrouwen zijn de komende twee jaar van negatieve invloed op de verhuurmarkt. Daarnaast wordt de woningbeleggingsmarkt geconfronteerd met de negatieve gevolgen van overheidsregulering en beperking van toeslagen. “Voor de korte termijn dempt dit zeker onder opportunistische beleggers de honger naar residentieel onroerend goed”, zo voorzien de onderzoekers.

Voor de lange termijn verwacht ASR dat kernbeleggers actief blijven op de verhuurmarkt. Dat betreft met name equity-only investeerders en partijen die bereid zijn te investeren in nieuwbouw en verbetering van de bestaande woningvoorraad, zonder dat betaalbaarheid uit het oog wordt verloren. “De fundamenten van de huisvestingmarkt blijven sterk. De bevolking groeit. Een huurwoning blijft aantrekkelijk en gewild. En na 2024 mag ondanks de voorgestelde regulering, groei van de markthuur worden verwacht.”

img
Redacteur
Profiel