16 nieuwe supermarkten in Rotterdam, overdaad of net genoeg?

Om de uitdijende bevolking van Rotterdam te bedienen zijn er als een aldoude vuistregel wordt gehanteerd  16 nieuwe supermarkten nodig. Locatus sloeg aan het rekenen om te bepalen of daar markt voor is. 

De komende jaren worden er in Rotterdam bijna 55.000 woningen bijgebouwd. Met een gemiddelde huishoudensgrootte van 1,5 personen, zijn deze woningen goed voor 82.500 nieuwe Rotterdammers. Als die nieuwe bewoners zich evenredig zouden verspreiden over de 16 benodigde nieuwe supermarkten, trekken deze nieuwe supers iets meer dan 5.000 vaste klanten per winkel. 

Daarmee voldoen de supermarkten aan het optimum  die Locatus en de supermarkten zelf hanteren voor een optimale stroom vaste klanten. 'Wij (en supermarkten) hanteren vaak de vuistregel van 5.000 inwoners per supermarkt', vertelt Björn Jansen, managing director retail bij Locatus.

Gemiddeld genomen over heel Nederland wordt dat niet gehaald. Op 18.000.000 inwoners in Nederland zijn er 4.900 supermarkten die gemiddeld 3.675 inwoners bedienen.