Redevco verkoopt voor € 100 mln in 18 maanden

Redevco heeft de afgelopen 18 maanden € 100 mln aan niet-strategische winkellocaties verkocht. Bij de verkoop was speelde ook het team van Debt & Structured Finance van CBRE een rol omdat het financiering ophaalde voor een aantal kopers.

Redevco Nederland heeft in de afgelopen 18 maanden ongeveer € 100 mln aan assets under management in Nederland verkocht. In lijn met Redevco’s strategie om haar investeringen te richten op kwaliteitsobjecten in de top 30 Europese steden van haar City Attractiveness index, ging het hier om het verkopen van niet-strategische winkellocaties. Nu richt de Nederlandse tak van de pan-Europese vastgoedvermogensbeheerder zich op het aankopen van hoogwaardige objecten in de retail, mixed-use en residentiële sectoren. 

In maart verkocht Redevco onder meer de C&A in Zwolle van 4000 m² voor € 6,15 mln aan een particuliere belegger (foto). In februari verkocht Redeveco het grotendeels aan C&A verhuurde pand van 3200 m² aan de Heuvelstraat in Tilburg aan Wereldhave voor € 10,55 mln. 

Maurice Rijntjes, Portfolio Director Redevco Nederland: 'Wij verhandelen continu vastgoed binnen de mandaten en in lijn met de strategieën van de verschillende portefeuilles die wij beheren voor diverse investeerders. Nu we deze verkopen succesvol hebben afgerond, concentreren wij ons op aankopen van hoogwaardig vastgoed op plekken waar wonen, werken en winkelen op een goede manier gecombineerd worden en waar mensen het prettig vinden om te verblijven. Sinds eind 2018 richten we ons naast Retail ook op de woningmarkt in stedelijke groeicentra.'

De markten voor detailhandels- en woningbeleggingsinvesteringen delen volgens Redevco enkele fundamentele trends, met name dat ze beide worden gevormd door snel evoluerende sociaaleconomische krachten. De sterkste trend hierin is de groeiende dominantie en kloof tussen de grotere en meest succesvolle Europese steden ten opzichte van de rest. Redevco heeft deze 'ruimtelijke revolutie' vastgelegd in haar Retail City Attractiveness-onderzoeksmodel, dat de huidige beleggingsstrategie van de manager begeleidt. Dit onderzoeksmodel is niet enkel gebaseerd op traditionele drijfveren voor de vastgoedmarkt als onder andere demografische en economische gegevens. Het model houdt ook rekening met steeds belangrijker wordende 'zachte factoren', zoals het aantal toeristische attracties of de aanwezigheid van creatieve professionals.

Financiering
CBRE trad in het verkooptraject op als adviseur. Lodewijk Buijs van CBRE Nederland: 'De succesvolle verkoop van deze objecten hebben we met plezier begeleid. Het is goed om te zien dat specialistische retail investeerders kansen in de markt zien en daar ook op durven te anticiperen. De objecten zijn los of in beperkte combinatie verkocht. Hierbij heeft ons team van Debt & Structured Finance een belangrijke rol gespeeld door financiering op te halen voor een aantal kopers. Het toont dat er, ondanks de uitdagingen, vertrouwen is in de winkelmarkt.'

Woningen
Eind 2018 kondigde Redevco de ontwikkeling aan van een pan-Europese woningportefeuille van ongeveer 2.500 kwalitatief hoogwaardige en duurzame woningen, gericht op het middensegment. Met de aankoop van bouwgrond in de regio Amsterdam is het eerste deel van de portefeuille al ingevuld. Voor het woningsegment richt Redevco zich in de eerste plaats op Nederland en Duitsland, met Spanje en het Verenigd Koninkrijk als tweede focus.