WOZwet.nl: miljoenen Nederlanders betalen te veel

Miljoenen Nederlanders betalen mogelijk te veel WOZ-belasting. Dat stelt WOZwet.nl op basis van onderzoek naar gegevens van het CBS, Rijksuniversiteit Groningen, het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum, rapporten van de Waarderingskamer op gemeentelijk niveau en analyse van de eigen data.

Het bureau dat naar eigen zeggen namens burgers voor rechtvaardige WOZ-waarden strijdt, wijst erop, dat een computersysteem in veel gevallen de WOZ-waarden vaststelt. Een taxateur van vlees en bloed komt er niet aan te pas. En daar gaat het volgens WOZwet.nl geregeld mis: in bijna 40 procent van de gevallen wordt de WOZ-waarde na een bezwaar verlaagd. ‘Vaak komt dat doordat computers de kwaliteit, luxe of onderhoud van de woning verkeerd inschatten’. In totaal betaalt mogelijk één op de drie Nederlanders te veel WOZ-belasting, aldus het bureau.

WOZ steeg het meest in Renswoude

In het onderzoeksrapport gaat WOZwet.nl in op de landelijke staat van de WOZ-sector en maakt tevens de WOZ-cijfers per gemeente inzichtelijk. Het gaat daarbij om de gemiddelde WOZ-waarde en stijging, belastingtarieven, het aantal WOZ-bezwaren van het afgelopen jaar en het percentage WOZ-waarden die mogelijk te hoog zijn. Het bureau concludeert dat de gemiddelde WOZ-waarde het meest in Renswoude steeg (28,6%) en het minst in Dantumadiel (6,8%).