NVM wil Funda voorlopig niet kwijt

Makelaarsvereniging NVM heeft na maandenlang intern overleg besloten om huizenplatform Funda niet te verkopen, zo schrijft het Financieele Dagblad.

De NVM wil slechts een klein belang van de hand doen, om de controle over de huizensite te bewaren. De makelaarsvereniging gaat hiermee dwars in tegen een boze groep minderheidsaandeelhouders, verenigd in stichting Fundabelang, die al langere tijd pleit voor een grote, nieuwe aandeelhouder of een beursgang. Deze groep dreigt nu een rechtszaak bij de Ondernemerskamer te hervatten.

Talloze internationale beleggers zouden geïnteresseerd zijn in de huizensite. De belangen zijn groot, want Funda is zeer winstgevend. De onderneming behaalde in 2020 een resultaat na belastingen van €13 mln over een netto-omzet van ruim €36 mln. Eind vorig jaar is het huizenplatform gewaardeerd op €340 mln tot €410 mln.

Het besluit om Funda voorlopig te houden is de uitkomst van een intern strategieonderzoek. Daarin was de vraag gesteld hoe de vereniging om zou moeten gaan met haar belangen in verschillende bedrijven, waarvan Funda de belangrijkste is. ‘Gebrek aan ondernemerschap, laf en onacceptabel’, noemt Timo Smit van FundaBelang in het FD de uitkomst van het onderzoek.

De NVM bekijkt nu 'de mogelijkheden voor een nieuwe passende aandeelhouder die met een minderheidsbelang kan deelnemen in Funda en eventuele andere deelnemingen/activiteiten', aldus  de NVM-woordvoerder in de krant.