De Kwinkelier

Woensdag werd bekend dat Real Estate Invest I, een dochteronderneming van Sebald, het 10.500 m² grote winkelcentrum heeft gekocht van Kerkebosch voor een bedrag van € 25,4 mln. De Belgische The House of Development wordt ingeschakeld als ontwikkelaar. Nu blijkt dat dezelfde eigenaar Jan Lisman achter zowel de verkopende als kopende partij schuil gaat.

Investmentmanager Sebald Invest uit Aalsmeer en adviesbureau VKZ uit Bilthoven zijn partijen die betrokken zijn bij de aankoop en herontwikkeling van De Kwinkelier in Bilthoven.

Achter de aankoop gaat een bekende Nederlandse vastgoedfamilie schuil met een historie in scheepsbouw en vastgoedontwikkeling en beleggingen. De nieuwe eigenaar van De Kwinkelier is tevens eigenaar van de Belgische Royal Properties Group, met The House of Development als ontwikkelingsdochter. Deze ondernemingen staan onder leiding van Luk Wouters en Thomas Peperstraete.

Verschillende partijen hebben zich de afgelopen jaren stukgebeten op de herontwikkelingsplannen van het winkelcentrum dat in 1978 werd opgeleverd. Het is ontwikkeleld door en eigendom van Kerkebosch Beleggingen / De Elf Provinciën van Jan Lisman. De eerste verbouwingsplannen dateren al van ruim tien jaar terug. Toen had Johan Matser, later opgegaan in Synchroon, al plannen klaar liggen voor uitbreiding van het winkelareaal en een grondige facelift. Doel was om het winkelcentrum meer te betrekken bij de rest van het centrum van Bilthoven en verbindingen te verbeteren.

In 2009 was het ontwerp van RPHS voor De Kwinkelier gereed en ondertekenden de gemeente en Synchroon de kooprealisatie-overeenkomst. Er zouden 120 nieuwe appartementen worden gebouwd (90 koop en 30 huur) en het winkelareaal uitgebreid met 4500 m². De plannen behelsten verder uitbreiding van de parkeergarage onder de winkels, verplaatsing van de fietsenstalling en het verwijderen van overkapping en luifels. De gemeente sloopte een muziekschool en sporthal om ruimte te bieden. Een jaar eerder had Synchroon Top Vastgoed in als mede-ontwikkelaar.

De recessie die langer aanhield dan verwacht gooide echter roet in het eten. Top Vastgoed stapte in 2012 uit het project. 'Door de huidige marktsituatie is niet langer sprake van een rendabele ontwikkeling', noemde de ontwikkelaar uit .. toen als reden. 'Veel van de huidige ondernemers vinden het lastig om in de huidige marktomtstandigheden een nieuwe huurovereenkomst aan.'
Oktober 2012 werd ook de samenwerking tussen Synchroon en eigenaar Kerkebosch Beleggingen beëindigd.