‘Uitstoot vastgoedsector kan door AI in 2030 fors naar beneden’

Volgens de Britse durfkapitaalonderneming PI Labs kan de uitstoot van de vastgoedsector significant dalen in 2030 door het effectief inzetten van kunstmatige intelligentie (artificial intelligence of AI).

Het wereldwijde proptech durfkapitaalbedrijf Pi Labs heeft vandaag ‘Sustainably Intelligent: AI for a Greener Built World’ gelanceerd, een onderzoeksrapport dat nieuwe details onthult over de transformerende impact die kunstmatige intelligentie kan hebben op het verminderen van de CO2-uitstoot in de vastgoedsector en de gebouwde omgeving.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Luke Graham, hoofd onderzoek bij Pi Labs. Hij kwam bij Pi Labs van het Future of Real Estate Initiative van de Universiteit van Oxford, waar hij nog steeds docent is. In 2023 werd Graham geselecteerd als voorzitter van de PropTech Roundtable van de Britse minister van Volkshuisvesting.

Doelen 2050

Momenteel is er een sectorbrede groene transitie gaande om de uitstoot tegen 2030 te halveren en vóór 2050 een netto-nulpunt te bereiken, de doelstellingen die nodig zijn om de toekomstige gezondheid van de planeet veilig te stellen, aldus klimaatwetenschappers.

Omdat de gebouwde wereld verantwoordelijk is voor 40% van de totale uitstoot, wordt deze vaak gezien als cruciaal voor het koolstofarm maken van de planeet. Het nieuwe rapport van Pi Labs onderzoekt de rol die AI daarbij zou kunnen spelen. Voor het eerst heeft het onderzoeksteam van Pi Labs het CO2-reductiepotentieel van AI berekend om de ecologische voetafdruk van de gebouwde wereld te verkleinen.

Het team ontdekte dat tegen 2030 jaarlijks 5,81 tot 6,46 gigaton CO2 aan broeikasgasemissies kan worden vermeden door de industriebrede adoptie van slechts vier AI-gebruiksscenario’s. Dit zou volgens de cijfers van 2022 gelijk staan aan de volledige jaarlijkse CO2-voetafdruk van de Verenigde Staten, de op een na grootste uitstoter van broeikasgassen ter wereld.

Vier terreinen

Na onderzoek van 68 op duurzaamheid gerichte gebruiksscenario's voor AI in de waardeketen van onroerend goed, werden de volgende terreinen geselecteerd om de analyse uit te voeren met behulp van bedrijfseigen en openbare gegevens. Het verminderen van de input van grondstoffen door middel van generatieve ontwerpen, het voorkomen van herbouwen met 3D AI-analyses, het verminderen van de energie-intensiteit van gebouwen met AI-gebaseerde slimme bouwtechnologie, en het heroriënteren van sloopafval met AI-gebaseerde afvalmateriaalanalyse.

= Generatieve ontwerpen: onderzoekers van ETH Zürich hebben 3D-printen ingezet om de input van bouwmaterialen met 70 procent te verminderen, zoals eerder gerapporteerd door WEF. Tijdens het onderzoek voor Duurzaam intelligent heeft Pi Labs start-ups in een vroeg stadium geïdentificeerd die AI inzetten om dergelijke structuren op schaal te ontwerpen.

= Herinrichting van de bouw: In 2030 verwacht Oxford Economics dat de mondiale bouwproductie in 2030 $15,2 biljoen zal bedragen. Uit academisch onderzoek blijkt dat 2% tot 30% van de bouwuitgaven wordt verspild door ‘herbouwen’. Bedrijven als Contilio zetten LiDAR en 3D AI in om defect werk vroegtijdig te identificeren en nabewerking op bouwplaatsen te voorkomen, waardoor het gebruik van overtollige bouwmaterialen wordt voorkomen.

= Energieverspilling in de bouw: energieverspilling in gebouwen is een bekend mondiaal fenomeen. In commerciële gebouwen komen gelijktijdig werkende verwarmings- en koelsystemen regelmatig voor. Op AI gebaseerde technische start-ups zoals Demand Logic hebben met succes data-analyse ingezet om energieverspilling in gebouwen te verminderen.

= Sloopafval: het sorteren van afval blijft in veel markten een handmatig en inefficiënt proces. Computer vision-technologieën zoals Sorted.io worden ingezet om de economie van het sorteren van afval te verbeteren, wat ertoe kan leiden dat jaarlijks miljoenen tonnen bouw- en sloopafval worden hergebruikt.