‘Bouw 300.000 woningen onzeker door drinkwatertekort’

Na stikstof en stroom, is de levering van drinkwater nu mogelijk een nieuw struikelblok voor de woningbouw, meldt De Telegraaf op basis van een eigen analyse.

Zo’n 300.000 woningen zouden niet kunnen worden gebouwd omdat ze niet op de waterleiding kunnen worden aangesloten. Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) geeft volgens De Telegraaf in een reactie aan dat het 'voor drinkwaterbedrijven spannend is of het gaat lukken om aan de leveringsplicht te blijven voldoen'.

In Groningen, de Achterhoek, West Brabant en Zuid-Holland zijn de problemen volgens hem nu al knellend. Harbers dringt er bij provincies en drinkwaterbedrijven op aan om problemen met de waterlevering in kaart te brengen en oplossingen te zoeken.

“Vitens heeft in de Achterhoek al bij meerdere bedrijven moeten aangeven dat er onvoldoende drinkwater beschikbaar is voor bedrijfsprocessen”, antwoordt Harbers aan De Telegraaf. “Iedereen wil dat er voldoende drinkwater is, maar het is de vraag waar die winning moet plaatsvinden. Drinkwaterwinning heeft namelijk consequenties op de landbouw en de natuur in die omgeving. Dit alles maakt het voor de drinkwaterbedrijven spannend of het gaat lukken om aan de leveringsplicht te blijven voldoen.”

Vewin, vereniging van drinkwaterbedrijven in Nederland, stipt desgevraagd aan dat uitbreiding van het waternet vastloopt op ’juridische en bestuurlijke belemmeringen’. “Wij lopen aan tegen de provincies, die aan zet zijn bij de vergunningsaanvraag. Daarin wordt het belang van drinkwater afgewogen tegen dat van landbouw of natuur. We merken dat provincies de belangen van natuur boven die van drinkwater stellen.”