MRP: € 500 mln op de plank om te investeren

Meijer Realty Partners (MRP) kocht dit voorjaar Haaglanden Megastores als turnaroundproject. Aandeelhouder Meijer Bergman in MRP kocht onlangs een kantoor op het terrein van de Westergasfabriek om het te herontwikkelen tot hotel. De familie Meijer investeert weer in Nederland.

"Meijer Realty Partners (MRP) kocht dit voorjaar Haaglanden Megastores als turnaroundproject. Aandeelhouder Meijer Bergman in MRP kocht onlangs een kantoor op het terrein van de Westergasfabriek om het te herontwikkelen tot hotel. De familie Meijer investeert weer in Nederland.

Haaglanden Megastores is het eerste project waarin MRP geïnvesteerd heeft. Toevallig of niet, het project is voor Bart Meijer, topman van Meijer Realty Partners, extra speciaal omdat vader Ton Meijer hier aan de Waldorpstraat de eerste vestiging van zijn Haagse bouwbedrijf had.

De ambities stoppen echter niet bij Megastores of Den Haag. Bart Meijer: ‘Samen met partners hebben we een investeringspijplijn van € 500 mln.’ Zo is het de bedoeling meer te doen met CQS, de partner in Megastores. Het hedgefund van sir Michael Hintze wil investeren voor de quasilange termijn. Meijer: ‘In deze markt is het belangrijk snel te kunnen schakelen en niet te hoeven wachten op financiering.’ Andere partners zijn family offices en institutionele beleggers uit bijvoorbeeld het UK, Israël en Ierland.

Ruimte voor iets nieuws
Meijer Realty Partners is het bedrijf dat Bart Meijer samen met vader Ton Meijer in 2013 heeft opgericht. MRP is opgericht toen de activiteiten uit de verkochte MAB-portefeuille op hun einde liepen. Toen Ton Meijer zijn ontwikkelbedrijf MAB in 2004 overdeed aan Bouwfonds, bleef hij belang houden in de nog uit te ontwikkelen grootschalige projecten Oosterdokseiland in Amsterdam, My Zeil in Frankfurt en Domus in Parijs. Nu deze projecten verkocht zijn aan beleggers, is er weer ruimte voor iets nieuws.

Vanuit de MAB-portefeuille is onder andere de Westergasfabriek in Amsterdam nog in handen van de familie Meijer. Het management hiervan wordt gevoerd door Maya Meijer Bergmans, de moeder van Bart.

MRP heeft de focus op Nederland en richt zich op wat risicovollere projecten, waar mogelijk turnarounds voor nodig zijn. Bart Meijer: ‘Na de crisis is de Nederlandse markt in elkaar gestort. Wij zien echter dat Nederland een goed investeringsland blijft, dus wilden we hier zijn.’ Inmiddels zijn er vele kapers op de kust bijgekomen – Meijer signaleert dat de belangstelling voor Nederland sterk is toegenomen, vooral sinds Kildare de Chalet-portefeuille heeft overgenomen.

Samenwerkingen
MRP zal zich vooral richten op retail, maar van andere segmenten heeft de familie Meijer ook verstand, dus die worden niet geschuwd. MRP richt zich onder leiding van oud-MAB-man Holger Hagge ook op woningbouwprojecten in Berlijn. Bovendien is er een samenwerking met Rezidenz, het woonontwikkelbedrijf van Olaf Schoofs (voormalig BPD) en Jules van Stekelenburg (van onder andere makelaarskantoor Reinburg). Rezidenz richt zich vooral op Eindhoven en regio en heeft voor inmiddels € 35 mln aan projecten in de pijplijn.

Ook de samenwerking met broer Markus zal niet vermeden worden. Markus Meijer bestiert zelfstandig Meyer Bergman UK, een asset manager die investeert in meer volwassen retail in heel Europa. Zo kocht Meyer Bergman UK samen met APG, Hammerson en Value Retail ouletcenter Bataviastad in Lelystad. Bart Meijer: ‘Voor Bataviastad hebben we geen samenwerking. Dat was praktisch niet mogelijk, omdat de aankoop van Bataviastad en de oprichting van MRP tegelijkertijd plaatsvonden.’"