Zwijndrecht zoekt beleggers voor herontwikkeling stationsgebied

De gemeente Zwijndrecht heeft een tender uitgeschreven voor het project Stadstuinen. De gemeente zoekt ontwikkelende beleggers voor het eerste woningproject binnen de grotere gebiedsontwikkeling Stationskwartier.

Stadstuinen is de eerste ontwikkellocatie binnen het Stationskwartier en moet het visitekaartje van het gebied gaan vormen. Het plan Stadstuinen betreft ongeveer 50 koopwoningen met ruimte voor voorzieningen in de plint. Het aanmelden voor de selectiefase kan uiterlijk tot 23 maart. Uit de ontvangen aanmeldingen selecteert de gemeente drie gegadigden die worden uitgenodigd voor de inschrijvingsfase.

Het Stationskwartier in Zwijndrecht moet straks een bruisende buurt met een “groen-stedelijk karakter” worden. Woningen zowel in het koop als huursegment, kleinschalige kantoren en winkels, kenmerken straks de omgeving. Het bestemmingsplan voorziet in totaal in de realisatie van maximaal 1.375 woningen, het doortrekken van de huidige Brugweg naar de Burgemeester Doumaweg en het rechtstreeks aansluiten van de Karel Doormanlaan op de Bilderdijkstraat.

Woningbouwimpuls vorig kabinet

De stationsgebieden van Zwijndrecht en Dordrecht worden onder de naam "Spoorzone"  door beide gemeenten herontwikkeld. De gemeenten zien grote kansen voor dit gebied, in combinatie met verbetering van het openbaar vervoer op de lijn van Leiden tot Dordrecht. Met de transformatie van de gebieden willen de gemeenten een groot aantal aantrekkelijke woningen en werkplekken toevoegen aan  de regio Drechtsteden.

Tot 2030 zijn 6.000 tot 9.000 nieuwe woningen in het gezamenlijke spoorgebied voorzien. Voor een deel van deze ambitie hebben de gemeenten al succesvol een beroep gedaan op de Woningbouwimpuls van het vorige kabinet.

Toekomstbestendigere tuinstad

Het Stationskwartier is niet de enige gebiedsontwikkeling in Zwijndrecht die tot de Spoorzone wordt gerekend. Onder de naam Diztrikt moet een groot deel van het centrum van Zwijndrecht en nabije omgeving de komende jaren op de schop. Winkelcentrum Walburg, nu het belangrijkste boodschappencentrum, moet een levendig stadshart worden met een compleet aanbod aan retail en horeca, maatschappelijke voorzieningen met ontmoetingsfuncties en een multifunctionele woon- en werkomgeving met een gevarieerd woningaanbod.

De wijk Noord, direct en noorden van het stationsgebied en in de jaren 50 ontworpen als tuinstad, moet toekomstbestendiger worden. Het goeddeels eenzijdige en verouderde woningaanbod -3.000 woningen- moet worden ververst. Deels door sloop-nieuwbouw maar ook door renovatie en verduurzaming van het bestaande woningaanbod.