Voorkeur Bonaire boven Provada gemiste kans voor Hugo

Met 24.709 bezoekers in de afgelopen week waren er even zovele redenen voor minister De Jonge om te komen, maar hij kwam niet.

Met zo’n 150 kennissessies, waarbij PropertyNL er negen zelf verzorgde en circa zestig journalistiek versloeg in PropertyDay, kan je niet ontkennen dat Provada het kennisevenement is voor het vastgoed in Nederland.

Op de bijeenkomst donderdag bij Kroonenberg geleid door Jort Kelder, stelde Daan van der Vorm, als een van zijn laatste daden als bestuursvoorzitter van Vorm, zich een vraag die velen op de tong hadden, maar inslikten: waarom was minister Hugo de Jonge er niet?

Zijn eerste opdracht is immers zorgen dat er heel veel gebouwd gaat worden. Dan is Provada de kans om met alle grote gemeenten, ontwikkelaars en bouwers en alle andere partijen daarom heen vaart te maken.

Het is niet zo dat er dwingende andere redenen waren. Zo gaat de ministerraad altijd voor, maar die is vandaag wanneer de beurs al is opgeruimd. Het is ook niet zo dat de minister niet graag naar bijeenkomsten gaat. Zo was hij op 19 mei wel op de bestuurdersdag Bouwend Nederland (19 mei) en de Dag van de Projectontwikkeling. Hij opende daarvoor de Novi-conferentie in Nieuwegein (18 mei) en de vakbeurs Sanitair en Klimaat (17 mei). Met alle respect voor de toiletpotfabriekanten is dit toch niet het type beurs die het verschil gaat maken bij zijn woningopgave. Bij de Dag van de Projectontwikkeling maakte hij wel indruk, maar volgens Van der Vorm onttrok hij zich aan discussie door na drie kwartier er weer van door te gaan.

Bij naspeuring blijkt dat de minister afgelopen week een bezoek bracht aan de eilanden Saba, Sint Eustatius en Bonaire. Vroegtijdig reces was dit niet. Hij ging samen met Alexandra van Huffelen, de staatssecretaris met deze eilanden in haar pakket. Zij moet er dus een keer heen, maar waarom Hugo?

Zijn reis staat volgens zijn ministerie in het teken van kennismaken. Bij Saba had hij bijvoorbeeld een gesprek over zwerfplastic. Op Bonaire spreekt hij onder meer over het slavernijverleden. In Sint Eustatius was er een ’town hall meeting’. Voor iemand die niet weet wat het is: volgens het ministerie is dit een kans voor de inwoners om met een Nederlandse minister te spreken. Om het geheel in perspectief te plaatsen: Sint Eustatius heeft maar 3.138 inwoners, Saba nog minder (1.800) en Bonaire wat meer 20.915.

Provada trok daarmee ongeveer evenveel professionals als al deze dorpen bij elkaar aan inwoners hebben. Maar ook wie zich niet door kwantiteit laat overdonderen: het kennisniveau om De Jonge te helpen bij zijn eerste opdracht ligt bij Provada hoger dan in onze overzeesche gebiedsdelen. Het had de minister een jetlag bespaard terwijl de temparatuur vergelijkbaar was, maar dat laatste kon de minister niet weten.

 

Laatste nieuws

Evenementen