Van de hoofdredacteur: Thuisblijvend Amsterdam heeft ongelijk

Een pesthekel heb ik aan het bedrijf Avision Young. De Canadezen van dit bedrijf hebben namelijk de stand op de Mipim in Cannes ‘afgepakt’ van Holland Metropole.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 3, 24 maart 2023

Hoewel afgepakt een groot woord is: Nederland heeft gewoon niet betaald. Daarom heeft de Mipim de mensen van Avision eens lekker in de Zuid-Franse zon gezet met ‘ons’ strandpaviljoen.

Publiek Nederland is thuisgebleven. Lekker politiek correct: geen zon, geen zee, geen champagne. Tegelijk ook kortzichtig: geen collega-steden, geen internationale ontwikkelaars en geen contact met het grote geld.

De Mipim claimt driekwart van de Top-100 Investors (onderzoek PropertyEU) op de beurs te hebben. Het zou gaan om € 3,9 bln aan vastgoed in portefeuille. Dat geld komt niet automatisch naar Nederland. Daar heb je een concurrerend vestigings- en investeringsklimaat voor nodig, zie het verhaal over de bijeenkomst van PropertyNL in Cannes.

Op dit moment gaat het niet goed met de transactiepraktijk. Het beleggingsvolume loopt terug en de huurtransacties verschralen. Maar het vastgoed zou het vastgoed niet zijn als het niet ook lichtpuntjes ziet, zoals blijkt uit gesprekken met de Big Five (naar beurswaarde: CBRE, JLL, Cushman, Colliers en Savills) in deze editie. De vijf betogen eendrachtig dat omzet en winst niet hoeven te dalen door een krimpende transactiepraktijk. Talrijke extra diensten stuwen de landenomzet juist.

Dat blijkt niet genoeg om de koers van de moeders te stutten, maar de bestuurders worden wel beloond voor hun creativiteit. Marco Hekman is behalve ceo van Nederland ook ceo van CBRE Continentaal Europa geworden, Dirk Bakker combineert Colliers Nederland met het Europese directeurschap van de hoteldivisie en Jeroen Lokerse van Cushman & Wakefield heeft terwijl dit magazine al op weg was naar de drukker zijn baan als Head of Product Innovation in New York kunnen bevestigen.

Deze stoelendans kan de boulevard in Cannes veranderen. Nu is dat nog steeds een parade van mannen in blauwe pakken. Maar bij Cushman wordt Jeroen vervangen door Annelou de Groot, bekend van IWG, Regus en Dynamis. Bij CBRE zal managing director Irene Flotman vaker naar buiten treden. Ook bij vastgoedfinanciering waait een nieuwe wind, met Denise Notenboom als opvolger van Roel van de Bilt. Dé Nederlandse topvrouw in het internationale vastgoed, de ceo van Schroders Real Estate, Sophie van Oosterom, wijst echter altijd op de gevaren van positieve discriminatie. De dames moeten het wél waarmaken. Dat lukt niet door thuis te blijven, burgemeesters Halsema en Dijksma.

Door Wabe van Enk, hoofdredacteur van PropertyNL