Ridderkerk tekent vrede met eigenaar capitulatiemuseum

De gemeente Ridderkerk wil alsnog het voormalige schoolgebouw in Rijsoord overnemen waar in 1940 voor de overgave van ons land aan de Duitse bezetter werd getekend. De gemeente neemt nu ook een deel van de museumcollectie over van de eigenaar die er een capitulatiemuseuum ontwikkelde. 

In de voormalige Johannes Postschool aan de Rijksstraatweg 101 in Rijsoord, werd op 15 mei 1940 de capitulatie van ons land bezegeld, een dag nadat de Duitsers het centrum van het nabij gelegen Rotterdam zo goed als hadden weggevaagd met hun bommenregen. 

In 1995 werd Ad Los, een lokaal bekende uitvinder en voormalig piloot, eigenaar van het schooltje. In 2000 opende hij er het museum Johannes Postschool. Het lokaalje waar de bezetter en de Nederlandse strijdkrachten de overgave van ons land tekenden is teruggebracht in de sfeer van de meidagen van 1940, compleet met levensechte poppen gekleed in de uniforms van de Duitse wehrmacht en het Nederlandse leger. Het museum biedt verder nog een planetarium en een "tijdmachine" waarmee bezoekers terugkunnen naar andere memorabele momenten uit de vaderlandse geschiedenis. In het naastgelegen huis van de schoolmeester baat de vrouw van Los jarenlang een bed & breaksfast uit. 

In 2021 maakt Los (74), die ook enkele decennia als raadslid en wethouder actief was binnen de lokale politiek, bekend zijn museum te willen verkopen aan een jongere opvolger. De gemeente heeft echter een voorkeursrecht op de school en de bijhorende woning, echter niet om het museum zelf uit gaan baten.  Los, die inmiddels met zijn vrouw is verhuisd naar Zierikzee, kibbelt enkele jaren met de gemeente over de verkoopvoorwaarden. De gemeente wil niet verder gaan van € 755.000 voor alleen het schoolgebouw en is op dat moment niet van zins om het museum voor te zetten. 

Met de dreiging van een rechtszaak en de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 verder hangt de vlag er een stuk anders bij. Los en de gemeente zijn een schikking overeengekomen waarbij de gemeente de voorgenomen koop van het schoolgebouw doorzet. Ook wordt het deel van de collectie dat samenhangt met de capitulatie overgenomen voor € 495.000, onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad. 

Wethouder Peter Meij (CDA): 'Het is wat het college betreft van nationaal belang dat het museum in stand blijft en het belangrijke werk van de afgelopen jaren wordt voorgezet'