Oud-bestuurder Léon Bressler geeft aandeelhouders Unibail weer hoop

Oud-bestuurders kwijnen vaak weg in een commissarisrol. Zo niet Léon Bressler. Zijn plan voor Unibail-Rodamco-Westfield leverde gisteren een koerswinst van ruim 14% op. Een analyse van de hoofdredacteur van PropertyNL, Wabe van Enk.

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 10, 23 oktober 2020

Van je vroegere ceo moet je het maar hebben, zo hebben ze in de directiegelederen van Unibail gedacht. Na een verhitte zomer lanceerde het bestuur op 16 september de voor zittende beleggers rampzalige emissie van € 3,5 mrd, samen met nog wat andere ellende, zoals dividendbeperking en gedwongen verkoop. De actie van € 9 mrd zorgde voor een massieve koersval, tot gisteren, toen Léon Bressler ten tonele verscheen.

Bressler nam 14 jaar geleden afscheid van Unibail, maar verdween niet van het vastgoedtoneel. Hij is de oprichter van de Epra – het Europese netwerk van beursgenoteerde vastgoedfondsen – dat dankzij zijn bemoeienis een positie verkreeg bij institutionele beleggers. Daar was hij ook na zijn vertrek een regelmatige gastspreker.

Bressler heeft na zijn vertrek bij Unibail het bedrijf Aermont opgericht, een invloedrijke vastgoedpartij. Zo investeerde Aermont met APG € 365 mln in The Student Hotel. In 2019 investeerde Aermont zo’n € 400 mln in Unibail, dat toen € 140 per aandeel kostte. Daarvan zag hij de koers tot voor kort kelderen tot € 30 per aandeel, waarmee hij een papieren verlies leed van meer dan € 300 mln. Geen wonder dat hij er even over heeft nagedacht hoe het beter zou kunnen.

Zijn actie heeft de beleggers gisteren in beweging gebracht. De koers is omhoog geschoten, en Bressler boekte daarmee gisteren een papieren winst van € 25 mln.

Belangrijker is of het alternatief de moeite waard is. Bressler begint met kritiek op de acquisitie van Westfield, ‘een verkeerde zet, op het verkeerde moment, tegen de verkeerde prijs’. In PropertyNL en PropertyEU kwamen meerdere analyses destijds tot dezelfde conclusie, en met de kennis van vandaag is de acquisitie helemaal een compliment aan de verkopende Lowy-familie, die de Fransen het hoofd op hol heeft gebracht.

Relevanter is dat Bressler het totaal overtrokken vindt om voor € 9 mrd het kapitaal te versterken als reactie op corona. Dit was ook de eerste reactie van PropertyNL op de plannen, die zeer inconsequent waren, omdat bij de halfjaarcijfers nog duidelijk was dat er genoeg liquiditeit aan boord was om de crisis eerst uit te zitten.

In een reactie schrijft Unibail het absoluut niet eens te zijn met de voorstellen, ‘die de onzekerheid in deze complexe omgeving alleen maar groter maken’. Volgens mij heeft het Unibail-bestuur die onzekerheid zelf in de hand gewerkt en zou Bressler een nieuwe kans moeten krijgen. Hij heeft zichzelf alvast genomineerd voor een zetel in de raad van commissarissen. Vive Léon.