Hypotheekaanvragen in eerste kwartaal naar nieuw record

In het eerste kwartaal van 2022 bereikte het aantal hypotheekaanvragen een nieuw record van 191.300, omdat kopers en oversluiters een rentestijging voor wilden zijn. 

Inmiddels is de hypotheekrente van 1,4% aan het begin van dit jaar opgelopen naar ongeveer 2,9% in de maand mei. Dat zegt de Monitor Koopwoningmarkt van het Expertisecentrum Woningwaarde, onderdeel van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft.

Consumenten anticipeerden op de eerste stijgingen van de hypotheekrente, aldus de Monitor.  Een verdere stijging van de hypotheekrente dient zich aan, waardoor grote koopprijsstijgingen zoals in 2021 niet reëel meer zijn. Door de grote vraag is een daling van de koopprijzen in Nederland in de komende periode ook niet te verwachten.

De Prijsindex bestaande koopwoningen (PBK) van het CBS, geregistreerd op het moment van de feitelijke transactie, komt in het eerste kwartaal van 2022 nog 20,3% hoger uit dan een jaar geleden en 4,2% hoger ten opzichte van het voorliggende kwartaal.

Over de hele linie beschouwd is er sprake van een lichte afvlakking van de koopprijsstijgingen. Het vertrouwen van de consument lijkt flink geraakt te worden door het uitbreken van de oorlog en door de economische gevolgen (minder groei, hogere inflatie en hogere rente) daarvan. Het algemene consumentenvertrouwen zakt in het eerste kwartaal van 2022 verder terug tot ongeveer het niveau van medio 2013.

Het aantal door de NVM geregistreerde verkopen (bijna 28.900 woningen) daalt in het eerste kwartaal van 2022 ten opzichte van zowel het vorige kwartaal (-18,0%) als het eerste kwartaal van 2021 (-18,7%).