Herfinanciering Mileway grootste vastgoeddeal ooit

Blackstone gaat zijn logistieke dochter Mileway voor € 21 mrd herfinancieren. De nieuwe financiering is volgens Blackstone goed voor de grootste particuliere vastgoedtransactie ooit. 

De Amerikaanse vastgoedbelegger Blackstone heeft dinsdag aangekondigd namens zijn investeerders een zeer forse kapitaalinjectie te doen in zijn pan-Europese logistieke bedrijf Mileway, dat zich focust op last-mile distributie. Beide bedrijven zijn overeengekomen om Mileway te herkapitaliseren voor € 21 mrd, passend bij de Core + -strategie van Blackstone, en om Mileway voor de lange termijn vast te houden.

De herkapitalisatie blijft onderworpen aan een "go-shop"-proces dat onmiddellijk van start zal gaan. In verband met de herkapitalisatie hebben bestaande Mileway-investeerders de mogelijkheid gekregen om hun aandeelhouderschap te behouden of te vergroten, of uit te stappen voor contanten. Het go-shop-proces, geleid door Morgan Stanley, moet bevestigen dat deze transactie het best beschikbare resultaat voor de bestaande investeerders vertegenwoordigt en zal tot 75 dagen in beslag nemen. 

14,7 miljoen vierkante meter

Het overgrote deel van het kapitaal voor de herkapitalisatie komt van bestaande investeerders, die daarmee hun sterke vertrouwen in Mileway en de sector onderschrijven. In de afgelopen zes jaar hebben Blackstone en het managementteam van Mileway het bedrijf laten uitgroeien tot het grootste last mile logistieke portfolio in Europa. 
Vandaag de dag omvat het meer dan 1700 hoogwaardige, last mile logistieke activa, goed voor 14,7 mln m² in 10 landen. De grootste markten van Mileway zijn het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland, Zweden en Frankrijk, en het heeft een aanzienlijke aanwezigheid in Denemarken, Italië, Spanje, Finland en Ierland.

Emmanuel Van der Stichele, ceo van Mileway: ‘De voortdurende ondersteuning van Blackstone zal ons in staat stellen om onze gedeelde visie voor Mileway, Europa's belangrijkste last-mile logistiek bedrijf, te blijven uitvoeren terwijl we onze waardeverhogende initiatieven en ontwikkelingsplannen op belangrijke stedelijke locaties in het Verenigd Koninkrijk en Europa realiseren.’

Sterk groeipotentieel

James Seppala, Head of Real Estate Europe bij  Blackstone: ‘Samen met het managementteam van Mileway zijn we er trots op dat we een eersteklas portefeuille van Europese, last-mile logistieke eigendommen hebben opgebouwd op de meest gewilde locaties. Logistiek is wereldwijd een van onze meest overtuigende segmenten en de sector blijft zijn veerkracht en sterke groeipotentieel bewijzen.’

Blackstone's vastgoedbedrijf werd opgericht in 1991 en heeft $ 279 mrd aan beleggerskapitaal onder beheer. Blackstone is wereldwijd de grootste eigenaar van commercieel vastgoed en bezit en exploiteert activa in elke belangrijke geografisch zone en sector, waaronder logistiek, woningen, kantoren, horeca en detailhandel.