Grootse plannen voor Amsterdams Osdorpplein: 1000 woningen erbij

Amsterdam wil duizend duurzame en betaalbare woningen bouwen in de omgeving van het Osdorpplein in stadsdeel Nieuw-West.

Het gebied moet uitgroeien tot sfeervol stadscentrum met veel groen, aansluitend op de Sloterplas. Er moeten mooiere straten met extra woningen, meer winkels, horeca en culturele voorzieningen komen. De gemeente wil voetgangers de ruimte geven met veilige oversteekplekken en bredere stoepen met bomen en planten. Daarnaast worden er extra plekken om elkaar te ontmoeten, spelen, sporten en te ontspannen gepland.

Het nieuw te bouwen theater De Nieuwe Meervaart moet een centrale rol in het gebied krijgen en wel aan de Sloterplas, op de hoek van de Lelylaan en Meer en Vaart. Het college van B en W staat hier wel voor een probleem, aangezien een deel van het gebouw in de hoofdgroenstructuur zou belanden, terwijl bouwen in deze structuur niet is toegestaan. Het College legt deze optie niettemin voor aan de gemeenteraad. Eind maart beslist de gemeenteraad definitief over alle plannen voor het gebied Osdorpplein.

De gemeente Amsterdam kondigde begin februari een nieuwe woningbouwstrategie aan: verdichting. Onder andere aan het Osdorpplein, Buikslotermeerplein en Arenapoort moeten er extra woningen, winkels en culturele voorzieningen verrijzen. Het College wil tot 2035 elk jaar 7.500 woningen bouwen.