Fakton Valuation treedt toe tot StiVAD

De gespecialiseerde vastgoedtaxateur Fakton Valuation in Rotterdam heeft zich aangesloten bij de Stichting Vastgoeddata StiVAD. Daarmee maken nu veertien taxatiebedrijven gebruik van het referentieregister van vastgoedtransacties dat StiVAD beheert.

Fakton Valuation is gespecialiseerd in onafhankelijke en kwalitatief hoogwaardige taxaties van complexe ontwikkelopgaven en bijzondere vastgoedobjecten, uitgevoerd volgens de regels van het NRVT en conform de ethische richtlijnen van de RICS. Het bedrijf werkt voor gemeenten en diverse partijen uit de vastgoedketen, waaronder ontwikkelaars en beleggers.

Onder de deelnemers van StiVAD bevinden zich institutionele beleggers, woningcorporaties, taxateurs van groot zakelijk vastgoed en accountants. De stichting is in 2010 opgericht door de Vereniging van Institutionele Vastgoedbeleggers in Nederland (IVBN) en startte met zeventien zogeheten founding fathers, met als doel betrouwbare marktreferenties voor betere vastgoedtaxaties.

Aangesloten partijen melden hun beleggingstransacties in het vastgoedbeleggingsregister van StiVAD. Deelnemende taxateurs kunnen deze marktreferenties gebruiken voor de onderbouwing van hun waarderingen op marktwaarde. Eigenaren gebruiken de referenties onder andere voor het motiveren van (des-)investeringsbeslissingen voor beleggingscommissies en commissarissen.

Bestuursvoorzitter Robbert van Dijk van StiVAD is blij met de nieuwe toetreder: ‘Met de toetreding van Fakton Valuation hebben zich bijna alle taxatiebureaus voor groot zakelijk vastgoed bij StiVAD aangesloten.’ Partner Joep Thomassen van Fakton Valuation: ‘Inzicht in betaalde rendementen voor nieuw te ontwikkelen woon- en zorgobjecten is cruciaal in ons werk. Het zorgt ervoor dat overheden en marktpartijen sneller overeenstemming bereiken over grondtransacties. Dit draagt bij aan een versnelling van de nieuwbouwopgave.’