Captital Value voorziet voor 2023 verdere terugval woningbouw

In 2023 kan het aantal bouwvergunningen mogelijk terugvallen naar slechts 45.000, vreest Capital Value.

De dalende trend in het aantal afgegeven bouwvergunningen voor woningen zet volgens Capital Value door. Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal afgegeven bouwvergunningen voor woningen in januari 2023 is gedaald naar 3.913 vergunningen. Dat is een daling van 27% ten opzichte van dezelfde periode in 2022, toen werden 5.386 vergunningen afgegeven.

Eerder waarschuwde Capital Value al dat zonder extra stimulerende maatregelen in 2023 het aantal bouwvergunningen terug zou vallen naar 50.000. Door de slechte start van 2023 lijkt een slechter resultaat meer dan waarschijnlijk. Bovendien stellen steeds meer ontwikkelaars bouwplannen uit als gevolg van de terugval van de vraag naar koopwoningen. Ook zijn steeds meer nieuwbouwplannen voor huurwoningen financieel niet meer haalbaar.

 “Het feit dat we in januari al beginnen met 27% minder vergunningen dan vorig jaar is alarmerend. Dit geeft nog maar eens aan dat er op korte termijn stimulerende maatregelen moeten worden ingesteld om ook de komende jaren voldoende te kunnen bouwen. Wij pleitten eerder voor herinvoering van de ‘Van der Laan subsidie’ of een BTW-verlaging op bouwmaterialen. Het is van groot belangrijk dat deze maatregelen niet te lang meer op zich laten wachten”, aldus Marijn Snijders, algemeen directeur Capital Value.

img
Redacteur
Profiel