Ballast Nedam koopt woningbouwlocatie Groenoord in Leiden

Vanwege de focus op Metropoolregio Amsterdam heeft woningcorporatie Ymere na een tenderprocedure de ontwikkelrechten van Groenoord fase 2 en 3 in Leiden verkocht aan Ballast Nedam Development.

Groenoord is een wijk in Leiden-Noord. Op de plek waar nu woningen zullen worden gerealiseerd stonden vroeger de Groenoordhallen, bekend van veemarkten, concerten, sportevenementen en beurzen. In 2010 zijn deze hallen gesloopt om plaats te maken voor woningen. In 2012 heeft Ymere de eerste woningen van fase 1 opgeleverd. Het plan voor fase 2 met maar liefst 18.747 m² te bebouwen oppervlak bestaat straks uit appartementen met een divers programma, waaronder sociale huur, vrije huur, koopappartementen en bijbehorende (parkeer)voorzieningen. Voor fase 3, met zo’n 2174 m² te bebouwen oppervlak, zijn hoofdzakelijk eengezinswoningen gepland.

Voor Groenoord fase 2 en 3 zal Ballast Nedam Development in samenwerking met de gemeente een plan uitwerken met oog voor inclusiviteit, duurzaamheid en groen. Onno Dwars, ceo Ballast Nedam Development: ‘De verwerving van deze omvangrijke locatie en de gebiedsontwikkeling die zal plaatsvinden is van grote betekenis voor ons en voor de stad. Groenoord heeft alles in zich om de wijk van de toekomst te zijn.’

Viviane Regout, directeur portefeuillevernieuwing Ymere: ‘Wij zijn actief in de Metropoolregio Amsterdam en willen ons meer focussen op dit kerngebied, waaronder Amsterdam, Haarlem, Almere, Weesp, Haarlemmermeer. De overdracht van Groenoord fase 2 en 3 aan Ballast Nedam Development is daarom een logische stap.’

 De contractovername waarbij Ballast Nedam Development alle rechten en plichten overneemt van Ymere inzake de samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Leiden zal na een positief besluit door het college van B&W worden overgedragen. Naar verwachting zal dit in het najaar van 2021 plaatsvinden.