Anoniem en alles binnen handbereik; markt voor prijzig penthouse in Rotterdam

De contouren van betonnen staketsel maken de nieuwste residentiele verrijking nog maar net zichtbaar of het duurste appartement in Bay House op Rotterdam Zuid is al verkocht. De markt voor miljoenenwoningen in de Maasstad is groeiende. 

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 2, 24 februari 2023

Meestal gaat het om een penthouse, het appartement op de top van een woontoren dat voor de hoofdprijs de deur uitgaat. In dit geval betreft het vierkant blok van drie etages met glazen gevel midden in het toekomstige woongebouw Bay House aan de Rijnhaven. Het appartement heeft een woonoppervlakte van 1.000 m2, plafonds tot wel 12 meter hoog en een eigen lift waar je vanuit de garage onder het complex naartoe kan. Daarnaast heeft de eigenaar de beschikking over een balkon van 55 m2, groter dan menige stadstuin in de Maasstad.

Het totale complex Bay House omvat straks 88 appartementen. Op de begane grond zijn horeca en winkels ingetekend. Ook de goedkoopste appartementen, € 500.000 voor 80 m2, zijn al verkocht. Wie vanaf eind 2023 in één van de luxe woningen wil wonen moet minimaal € 640.000 meenemen. 

Marktconform

Dat is nog een schijntje voor wat de koper kwijt is geweest voor The Box. Sebastiaan van de Velden, de makelaar die namens  Kolpa van der Hoek - Sotheby’s International Realty betrokken was bij de verkoop, wil geen exacte bedragen noemen. Een bedrag van de rond de € 10 miljoen is volgens hem marktconform voor wat er doorgaans op tafel wordt gelegd voor dergelijke appartementen mits ze volledig zijn afgewerkt en ingericht zijn. 'Dat is zeker niet wat de koper ervoor betaald heeft', aldus Van der Velden. 

Met de inrichting en afwerking van een miljoenenwoning is volgens de makelaar ook al snel 2 tot 3 miljoen euro gemoeid. 'Maatwerk kost veel tijd en geld'. En ook haalt de vermogende bewoner een dergelijke investering bij doorverkoop er niet altijd uit. 'Het gebeurt dat verkopers vasthouden aan het bedrag dat ze zelf hebben geïnvesteerd, terwijl ze eigenlijk bij de inrichting zijn doorgeschoten in details. Het moet maar net je smaak zijn. Zo'n woning staat dan langer dan normaal te koop.'

Anonimiteit 

Over de identiteit van de koper van The Box laat Van der Velden zich niet uit, al stelt hij in algemene zin dat het bij peperdure appartementen veelal gaat om ondernemers die goed geld hebben verdiend en bekendheid genieten, ook van televisie. 'Ze kiezen aan de ene kant voor de anonimiteit van de grote stad, maar willen tegelijkertijd ook gebruik kunnen maken van alles wat de stad te bieden heeft. Dat kan hier. Binnen vijf minuten zit je in het centrum, binnen een kwartier op de snelweg. Vaak is er ook nog sprake van een woning elders.'

Het glazen huis in Bay House is zeker niet het eerste topappartement dat voor een topprijs over de toonbank gaat in Rotterdam. Van der Velden noemt de verkoop van het penthouse in de nog jonge toren de Zalmhaven. Maar ook in inmiddels iets oudere torens als Montevideo worden de mooiste woningen nog grif verkocht. 

Van der Velden is er niet verbaasd over. 'Je merkt dat Rotterdam echt wel een sprong voorwaarts heeft gemaakt de afgelopen jaren. Bijvoorbeeld in het Rijnhavengebied wordt flink geïnvesteerd in een woonomgeving van een heel hoog niveau. Rotterdam sluit daarbij aan bij steden als Buenos Aires en Londen waar oude binnenhavens al veel eerder werden getransformeerd tot woongebieden met allure. Dat werkt ook hier, en niet alleen voor vermogende Rotterdammers die terugkeren naar de stad. De helft van de belangstellenden komt uit de rest van het land.'