‘Onvoldoende openbaar groen in nieuwe woonwijken’

Een derde van de na 2010 gebouwde woonwijken biedt onvoldoende groen in de openbare ruimte, zo blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu.

Natuur & Milieu gebruikt twee criteria om de verstening van buurten te onderzoeken. Het eerste criterium is de beschikbaarheid van minstens 75m2 groen per woning, waarbij alles wat niet versteend is wordt meegeteld als groen, ook grasvelden, perken en water. Het tweede criterium is een advies van de Wereldgezondheidsorganisatie en gaat over de aanwezigheid van tenminste één hectare aaneengesloten groen per buurt.

Natuur & Milieu wil dat de overheid groennormen gaat invoeren om verdere verstening tegen te gaan. “Nederland versteent steeds verder. Met als gevolg straten die na een heftige regenbui uren blank staan, en hittestress in steden. Verstening is bovendien één van de belangrijkste oorzaken voor de achteruitgang van vogels en insecten. Hoewel beleidsmakers de mond vol hebben van het belang van groen, zien we in de praktijk toch vooral een volgend stenen tijdperk naderen”, aldus Rob van Tilburg, directeur programma’s bij Natuur & Milieu.

Volgens hem is het noodzakelijk groennormen wettelijk verplicht te stellen voor alle nieuwbouw en stadsvernieuwing. “In de nieuwe Omgevingswet moet een landelijke verplichting  komen tot natuurinclusief bouwen. De nieuwe minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening zou hiervoor een voorstel moeten doen. Op korte termijn moet dat gebeuren, gezien het grote aantal bouwprojecten dat de komende jaren plaatsvindt”, zo meent Van Tilburg.

Uit het onderzoek blijkt dat in de 32 100.000+-gemeenten 53% van de buurten niet voldoet aan het criterium van 75m2 groen per woning. In deze buurten wonen in totaal 3,5 miljoen mensen. Bij één op de tien buurten is er geen aaneengesloten stuk groen van minimaal één hectare te vinden. De verschillen tussen gemeenten zijn groot: in Haarlem, Westland, Amsterdam, Delft en Tilburg zijn de meest versteende buurten te vinden. Emmen, Almere en Haarlemmermeer hebben naar verhouding het laagste aantal versteende buurten.

img
Redacteur
Profiel