‘Nederland heeft structureel behoefte aan meer buitenlandse bouwvakkers’

De Nederlandse bouwsector is in staat om tot en met 2030 zowel 900.000 nieuwe woningen te bouwen, als anderhalf miljoen bestaande woningen aardgasvrij te maken. Dat blijkt uit een analyse van de bouwcapaciteit door het Economisch Instituut voor de Bouw. Wel moeten de arbeidsproductiviteit en het aantal (buitenlandse) arbeidskrachten omhoog.

Volgens directeur Taco van Hoek vraagt die hoge productie om een structurele groei van de werkgelegenheid met 1,8% per jaar en een stijging van de arbeidsproductiviteit met gemiddeld 1,6% per jaar. “Een dergelijke groei van de arbeidsproductiviteit is haalbaar en past bij technologische vooruitgang. Gaat het om de groei van de werkgelegenheid dan kan instroom vanuit de opleidingen en structurele groei van buitenlandse arbeidskrachten het leeuwendeel van de vereiste arbeidscapaciteit leveren”, aldus Van Hoek.

Voor de heel korte termijn voorziet de EIB-directeur mogelijk problemen. Nu al kampt een op de vijf bedrijven met gebrek aan personeel. Om in 2024 al honderdduizend woningen te bouwen en tegelijkertijd een grote sprong te maken in de verduurzaming zijn de komende twee jaar cumulatief 50.000 extra arbeidskrachten nodig. “Dat is een fors aantal”, zegt van Hoek. ”Hier rijst de vraag of het niet wenselijk is als wat meer tijd wordt genomen. De doelstellingen op de middellange en lange termijn hoeven daarbij niet in gevaar te komen.”    

img
Redacteur
Profiel