Regiospecial: ‘Retailmarkt blijft aantrekkelijk voor starters’

In de regiospecial Utrecht een interview met Bas Bakker, partner Castanea Bedrijfsmakelaars.

Door Annemieke Diekman
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 4, 23 april 2021

‘Ons kantoor is actief in alle commercieel vastgoedmarkten. Daardoor hebben we goed kunnen zien hoe de verschillende sectoren hebben gereageerd op de coronapandemie. Zo constateren we dat de bedrijfsruimtemarkt in grote lijnen is blijven doorlopen. Dat komt zeker ook doordat we al van oudsher kampen met een tekort aan bedrijfsruimte hier in de regio. Daarin is vorig jaar niets veranderd, er is nog altijd meer vraag dan aanbod.

Bij de winkels lag dat wel anders. Half maart vorig jaar viel het even helemaal stil in de retailsector. De destijds grote onzekerheid over de impact van corona hield winkeliers op hun plek. Na de eerste schrik begon het langzaam weer te draaien, maar pas vanaf september zagen we het aantal transacties weer toenemen. Die trend heeft zich doorgezet in het eerste kwartaal van dit jaar, dat boven verwachting prima is verlopen. De retailmarkt blijft aantrekkelijk voor startende winkeliers, niet alleen op A-locaties, maar bijvoorbeeld ook in buurtwinkelcentra. Daarnaast verhuizen bestaande winkels naar betere plekken.

De kantorenmarkt heeft het meest te verduren gekregen van de coronapandemie. Vooral de vraag naar kantoren groter dan 1000 m² is weggevallen. Ondernemingen kijken nog steeds de kat uit de boom. Niemand weet wat er gaat gebeuren als de coronamaatregelen weer van tafel zijn. Ik verwacht dat de thuiswerktrend weer ombuigt en we in ieder geval weer een paar dagen per week naar kantoor zullen gaan. Maar die vraag hangt nog wel boven de markt.

Beleggers ten slotte hebben het vertrouwen weer snel hervonden. Net als bij de retailsector zagen we rond september een kentering. Sindsdien gaat het hard met beleggingstransacties; vooral supermarkten zijn gewild.

Overall was 2020 voor ons een jaar dat niet zoveel afweek van de jaren ervoor. En voor 2021 zijn we optimistisch.’