Nieuw leven voor financieel en functionalistisch erfgoed Rotterdam

V8 Architecten meldt de afronding van de transformatie van een voormalig bankgebouw tot vier royale appartementen op de hoek van de 's-Gravendijkwal en de Mathenesserlaan in Rotterdam. 

Het pand aan de 's Gravendijkwal 108, een rijksmonument, is ontworpen door Brinkman & Van der Vlugt en gebouwd in 1931 als kantoor voor de bankiersfirma R. Mees & Zoonen. Bij realisatie was de ’s Gravendijkwal nog niet opengebroken tot tunneltrace en lag het gebouw aan een kruispunt van gelijkwaardige wegen.

Door een grootschalige verbouwing in de jaren ’90 werd zowel intern als extern de architecturale geschiedenis van het pand vertroebeld. Naar ontwerp van V8 Architects en in opdracht van de particuliere belegger Laburnum werd het pand met een BVO van 500 m2 weer in oude luister hersteld. Zo is de generieke en door een kozijnsysteem gedomineerde dakopbouw uit de jaren ’90 compleet verwijderd. Bovenop het gebouw is een nieuwe dakconstructie gerealiseerd die zorgvuldig aansluit bij het bestaande gebouw. 'Niet door nadrukkelijk contrast of identificatie, maar door het karakteristieke DNA van de architectuur te sublimeren', dus V8. 

Johannes Brinkman en Leen van der Vlugt behoorden met hun gelijknamige architectenfirma tot de belangrijkse representanten van het Nieuwe Bouwen, een met name in de eerste helft van de vorige eeuw populaire stroming waarbij functionaliteit en transparantie belangrijke kenmerken zijn. Tot hun oeuvre behoren onder meer het werelderfgoed Van Nelle Fabriek en Stadion Feijenoord, een gemeentelijk monument. 

Woningplannen belendend pand

De particuliere belegger Laburnum werd begin 2021 voor € 6,5 mln eigenaar van pand aan 's Gravendijkwal en het naastgelegen kantoorgebouw aan de Mathenesserlaan 204-208. Dat laatste pand moet ook getransformeerd worden tot woningen hoewel het al enkele jaren stil is omtrent deze plannen. Na de transformatie is het oude onderkomen van R. Mees & Zoonen in functionaliteit weer losgekoppeld van het pand aan de Mathenesserlaan, zodat het weer als zelfstandig hoekpand gaat functioneren, inclusief de bijzonder entree aan de ’s Gravendijkwal.

Het voormalige bankgebouw aan de 's Gravendijkwal is niet de enige erfenis van de Rotterdamse bankiersfamilie Mees. Ook in de huidige kunstacademie Willem de Kooning aan de Blaak kon de burger in vroeger dagen terecht voor bankzaken. 

V8 is op haar beurt ook op andere plekken in Rotterdam bezig met de lokale architectuurgeschiedenis. Samen met Era Capital en Spacetolive Ontwikkeling transformeert het een kantoorgebouw uit de wederopbouw aan de Westblaak in Rotterdam naar 98 woningen.