Historische bioscoop Schiedam wordt dependance museum

De voormalige bioscoop de Monopole in hartje Schiedam krijgt na jaren leegstand een nieuwe bestemming. Het Stedelijk Museum Schiedam wil er vanaf volgend jaar gaan exposeren als de jeneverstad 750 jaar bestaat. 

De gemeente Schiedam en Stadsherstel Maassteden hebben op 5 februari de koopovereenkomst getekend voor de verkoop van het gemeentelijk monument de Monopole aan de Hoogstraat 99. Welk bedrag met de transactie is gemoeid is nog onbekend. 

Het gebouw, ontworpen door de Schiedamse architect A. Stahlie, opende in 1921 als bioscoop Pandora zijn deuren. In de loop der jaren veranderde de bioscoop enkele malen van naam, waaronder in de Monopole, zoals het nu in de ‘volksmond’ nog steeds wordt genoemd. 

Sinds de restauratie in 2011 staat het gemeentelijk monument grotendeels leeg. Er waren veel plannen voor het gebouw, maar de renovatiekosten schrokken geïnteresseerden af om daadwerkelijk met de Monopole aan de slag te gaan.

Lees ook: Herbestemming religieus vastgoed in Vlaardingen en het Zuiden

Het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. en De Groot Fonds trokken zich het lot van de Monopole aan en vroegen  Stadsherstel Maassteden en het Stedelijk Museum Schiedam om de mogelijkheden voor de herontwikkeling en inhoudelijke invulling van de Monopole samen te onderzoeken.

Nu het gebouw daadwerkelijk is aangekocht wil Stadsherstel Maassteden medio 2024 met de restauratie en herbestemming van het gebouw beginnen. Met de restauratie moet de ‘grandeur’ van de Monopole weer terugkeren. Van binnen moet het een duurzaam en modern gebouw worden. Naast de Grote Zaal moeten erop de begane grond en in de torenkamer kantoren komen. 

In het feestjaar 2025, als Schiedam 750 jaar stadsrechten viert, opent de Monopole voor het publiek. Het Stedelijk Museum Schiedam gaat er dan minstens één tentoonstelling per jaar houden.