Coronacrisis komt hard aan bij Unibail-Rodamco-Westfield

De internationale retailbelegger Unibail-Rodamco-Westfield zag de huurinkomsten vorig jaar met een kwart dalen. Dat bleek woensdag uit de jaarcijfers over 2020.

Door de coronacrisis moesten wereldwijd veel winkels al dan niet tijdelijk hun deuren sluiten. Daar merkt Unibail-Rodamco-Westfield de gevolgen van. 's Werelds grootste uitbater van winkelcentra kampte vorig jaar niet alleen met fors tegenvallende huurinkomsten, het vastgoed werd ook minder waard. Bovendien is nog altijd ongeveer de helft van de winkellocaties van Unibail gesloten. Voor veel landen, waaronder Nederland, geldt nog een vorm van lockdown en is nog onbekend wanneer de winkels meer open mogen.

De aandeelhouders krijgen daarom tot 2023 geen dividenduitkering. De aankondiging van de dividendopschorting volgt op een bewogen jaar voor de winkelbelegger. De onderneming is in Nederland onder meer bekend van de prestigieuze - nog te openen – Mall of the Netherlands, kreeg te maken met een dalende beurskoers en wisselingen in het bestuur, na een interventie van activistische aandeelhouders.

De nieuwe bestuursvoorzitter Jean-Marie Tritant zei ‘niet te verwachten dat 2021 heel veel beter zal zijn dan 2020 als je kijkt naar de ontwikkeling van de pandemie'. Bij Unibail gaan ze ervan uit dat ze nog zeker twee tot drie kwartalen te maken hebben met restricties als gevolg van coronamaatregelen overal ter wereld. 2022 zou dan het jaar van herstel moeten worden.