Wooncompas realiseert vier houten woonblokken

Wooncoöperatie Wooncompas realiseert Rembrandtweg Ridderkerk, een duurzaam sociaal woningbouwproject, opgebouwd uit een modulair houtbouwsysteem.

Het project is een ontwerp van Ha-Ha Design & Development en wordt gebouwd door Bik Bouw. De verwachting is dat de bouw in 2024 van start zal gaan.

Rembrandtweg maakt deel uit van een reeds bestaande sociale woonwijk uit de jaren ’50. De bestaande, verouderde woonblokken worden gedemonteerd en een groot deel van de elementen ervan wordt hergebruikt en geïntegreerd in het nieuwe ontwerp. Herbruikbare elementen zullen terugkomen in de vorm van plantenbakken, zitplaatsen en paden in het landschap.

Ook de betonnen fundering en kelder worden hergebruikt. Op deze betonnen basis komen modulaire units. Het aantal aantal betaalbare woningen wordt met 13% verhoogd. Elk paar van de vier woonblokken deelt een ingang en is verbonden door een netwerk van buitenpaden. De overdekte galerijen fungeren als een verhoogd trottoir, waardoor elk appartement zijn eigen terrasruimte krijgt. Het dak van elk woonblok wordt gebruikt voor het bevorderen van biodiversiteit, wateropvang en energieopwekking.

Het ontwerp maakt gebruik van een pre-fab, modulair houten systeem ontwikkeld door Bik Bouw. De units worden in een fabriek gemonteerd, inclusief natte cel, en getransporteerd naar Ridderkerk.

De bouwstart staat gepland voor 2024.