Wonen in pallets: hoogbouw van afvalhout door Urban Woods

Nederland heeft de primeur: bouwen met afvalhout. The Urban Woods, bekend van de modulaire woningen in abonnementsvorm, draaide vandaag de eerste schroef in een bouwplaat voor modulaire woningen.

The Urban Woods Delft is een hightech appartementencomplex met tien verdiepingen voor het middensegment. Beton is er nauwelijks. Zelfs de kern en de liftschacht zijn van hout, deels gerecycled. Het hout is zó behandeld dat het ‘eeuwenlang’ zou meegaan.

The Urban Woods maakt gebruik van de één miljard pallets die elk jaar worden weggegooid. De kruislings verlijmde houten platen, C-CLT, bestaan uit afgedankte pallets en sloophout. Het buitenste laagje is essenhout (bijzonder: géén naaldhout), afkomstig uit Nederland. De dikke massieve houten platen die ontstaan voldoen aan de Europese regelgeving, brengen de CO2-uitstoot omlaag en zijn natuurlijk circulair. Het is zelfs ‘up-cycling’: laagwaardig hout wordt een hoogwaardig bouwproduct.

Sterker dan CLT

De platen van C-CLT zijn 10 tot 15% sterker dan traditioneel CLT. Ze lijken een voorloper op de bio-bouwtransitie. De overheid trekt de komende jaren immers 200 miljoen uit om biobased bouwen te stimuleren. 

De toepassing is het resultaat van een ketenbrede Nederlandse samenwerking. Staatsbosbeheer selecteert uit zijn bossen het essenhout terwijl sociaal ontwikkelbedrijf DZB Leiden het afvalhout uit reststromen voorbereidt. Wood Joint vingerlast de planken, BoerBoom maakt van de planken massieve platen, de Urban Climate Architetcs ontwerpt, TNO zorgt voor gedegen onderzoek naar onder anderen het detecteren van metalen delen, verlijming en naar sterkte classificering en de Provincie Zuid-Holland co-financiert.

De makers verwachten in de toekomst hele panden van afvalhout te maken. Ermee bouwen is schaalbaar, betaalbaar en vergt géén import. Alles lokaal. Met ’s wereld eerste C-CLT vaccuümpers voor gerecycled hout, wordt het proces momenteel opgeschaald.