Wonderwoods nu hoogste groene gebouw van Nederland

Wonderwoods in het nieuwe centrumgebied Beurskwartier in Utrecht heeft zijn hoogste punt bereikt. Het multifunctionele gebouw met 80.000 vierkante meter woon- en kantooroppervlakte van ontwikkelaar G&S& is daarmee het hoogste duurzame groene gebouw van Nederland. 

In het bijzijn van ontwikkelaar G&S&, de gebouweigenaar, de architecten en Bouwcombinatie Wonderwoods (Boele & van Eesteren en Kondor Wessels Amsterdam) gaf de Utrechtse wethouder Eelco Eerenberg het startsein voor de het hijsen van de vlaggen om het hoogste punt te vieren. 

Wonderwoods is het eerste project van het Utrechtse Beurskwartier dat zijn voltooiing nadert. Het gebouw wordt gebouwd op de hoek van de Jaarbeursboulevard en de Croeselaan en is ontworpen door de architectenbureaus Stefano Boeri Architetti uit Milaan en MVSA Architects uit Amsterdam. Het bestaat uit twee torens, van 104 en 70 meter hoog, met een hectare aan verticaal bos en diverse dak- en binnentuinen.

Groene oase

Het moet een groene oase in het nieuw te ontwikkelen gebied worden. De balkons en gevels van de gebouwen zijn beplant met een verticaal bos. Het project is geïnspireerd op Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en het haalt 75.000 bloemen en struiken, zo’n 30 verschillende diersoorten en 300 bomen naar de binnenstad van Utrecht. Het gebied wordt autovrij en onder Wonderwoods komt een eco- en waterbuffersysteem dat het water vanaf de gebouwen opvangt en bij regen 150.000 liter water gefaseerd kan afvoeren. 

Wonderwoods biedt ruimte aan 167 koopappartementen, 252 huurappartementen (middenhuur en vrije sector), zo’n 15.000 vierkante meter kantoorruimte, commerciële voorzieningen en museum Nowhere, het eerste digital art space van Europa met een permanente tentoonstelling van het Japanse Teamlab. Alle appartementen in beide torens zijn verkocht. Er zijn nog enkele penthouses beschikbaar. Vanaf de zomer van 2024 wordt het gebouw gefaseerd opgeleverd. 

Eigendom ASR

De huurwoningen en kantoren zijn eigendom van ASR Dutch Core Residential Fund en ASR Dutch Mobility Office Fund, die vanaf 2024 starten met de verhuur van de woningen. Huurders voor de kantoren zijn onder andere Spaces en Eurail. Voor museum Nowhere is de uitwerking in volle gang om nieuwe kunstwerken te realiseren in Utrecht. De beoogde oplevering van het museum is medio 2025.