Winkelcentrum Zuidplein jubileert met 5.000 nieuwe meters wvo

Op 6 september 1972 kwam wijlen televisie coryfee Mies Bouwman er aan te pas om het toentertijd hypermoderne overdekte winkelcentrum Zuidplein te openen. Vijftig jaar later is het recent uitgebreide koopwalhallah een onmisbaar element in het nieuwe Hart van Zuid. 

Winkelcentrum Zuidplein is een van de grootste overdekte winkelcentra van Nederland dat met ca. 11,5 miljoen bezoekers per jaar een sterke positie in de regio Rotterdam heeft. 

Braakliggend terrein

Het overdekte winkelcentrum is een van de belangrijkste werken van de Rotterdamse architect Hermanus Dirk Bakker (1915 – 1988) en was voor die tijd een zeer modern concept. Aan het winkelcentrum werd gebouwd van 1962 tot 1972 op een grotendeels braakliggend terrein tussen het nabijgelegen metroviaduct en een aantal brede verkeerswegen.

Het winkelgedeelte is niet op grondniveau maar op de eerste etage. Op grondniveau bevindt zich namelijk een grote parkeergarage in twee lagen, een bewaakte fietsenstalling, opslagruimte en een recent vernieuwd busstation.
Winkelcentrum Zuidplein is gekoppeld aan een belangrijk knooppunt voor het regionale openbaar vervoer (metrostation Zuidplein en veertig regionale en stadsbuslijnen).

Lees ook: Pathé-bioscoop en parkeergarage in Hart van Zuid

Tussen 1993 en 1995 werd het winkelcentrum in oostelijke richting uitgebreid met circa 11.000m² door architectenbureau Bakker & Partners i.s.m. Chiel Verhoeff. Tussen 1999 en 2003 werd het interieur gerenoveerd zonder noemenswaardige uitbreiding door JHK Architecten uit Utrecht i.s.m. Greig + Stephenson Architects uit Londen.
 

Hart van Zuid

VvE Zuidplein besloot in 2020  bijna € 20 miljoen te investeren in de vernieuwing van het winkelcentrum. Het upgradingsplan had tot doel het verbeteren van de kwaliteit, beleving en de verblijfswaarde van het winkelcentrum als onderdeel van de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid. Entrees, passages, pleinen en inrichting van het winkelcentrum worden sinds vorig jaar drastisch aangepakt.

Uitbreiding

Onderdeel van de herwaardering van Zuidplein was het toevoegen van 5.000 m2 nieuwe winkelruimte. In juli van dit jaar was de uitbreiding gereed. Inmiddels hebben zich er al een Albert Heijn, Amazing Oriental,  Gall & Gall, Kipperij en Primera in gevestigd.