Welke vastgoedbedrijven hebben de beste reputatie?

Vesteda meldde donderdag de beste reputatie in de vastgoedsector te hebben, maar PropertyNL-hoofdredacteur Wabe van Enk heeft daar kanttekeningen bij.

Wereldwijd scoort BCI verhoudingsgewijs het beste in reputatieonderzoeken. Wij gunnen Buck Consultants International graag die eer, maar het blijft voor een waarnemer wat vreemd om op de lijst Forbes 2021 Management Consulting Firms als enige Nederlandse bedrijf het Nijmeegse bedrijf van René Buck terug te vinden. Hoe vindt die beoordeling plaats?

Vesteda gunnen we ook alle goeds. Het is de marktleider op het gebied van woningfondsen, maar het zal toch voor veel vastgoedpartijen vreemd overkomen dat van alle vastgoedbedrijven dit fonds op nummer 1 staat. Dat verdient dan ook enige discussie. In het onderzoek van MT500/Sprout (een voortzetting van het vroegere Management Team) staat Vesteda namelijk niet op de eerste, maar op de 263ste plaats. Vesteda gaat er kennelijk van uit dat de 262 hoger geplaatste bedrijven niet-vastgoedbedrijven zijn.

De winnaar van het MT500-onderzoek is net zoals vorig jaar ASML, een bedrijf waarvan velen zich deze plaats kunnen voorstellen. Dat wordt wat moeilijker bij nummer twee, De Efteling. Is dat niet een sprookje? Bij nummer 4, KLM, is dat ook wat lastig te plaatsen in het licht van de ruzie met Air France, de klimaatdruk en de Schiphol-problematiek.

Bijzonder

Als we ons tot het vastgoed beperken, dan zien we op de 46ste plaats, 217 plaatsen hoger dan Vesteda, Koninklijke BAM, eigenaar van de tweede ontwikkelaar van Nederland, AM. Toch een grote speler in het vastgoed. Eigenlijk zouden AM en BAM dus de vlag moeten hijsen als vastgoedbedrijf met de beste reputatie.

Dat is dan op zich weer bijzonder. AM heeft een goede naam, maar aan moedermaatschappij BAM kleefde toch het imago van een van de slechtste jongetjes van de beurs. Dat heeft het pas onlangs van zich afgeschud door verliesgevende activiteiten in Duitsland af te stoten en lopende arbitrage over kunstwerken te winnen.

Maar goed, BAM zal blij zijn, want het bedrijf staat in het onderzoek boven concurrenten Heijmans (74), Van Wijnen (99), VolkerWessels (113), Dura (120) en TBI (145).

Felicitatie

Banken zijn ook belangrijke spelers in het vastgoed. ING staat op 8, Rabobank staat op 22 en ABN Amro op de 51e plaats, net onder BAM. Dat is wel veel lager dan vorig jaar (7), maar toch bijzonder voor een bank die nadrukkelijk in de etalage staat en onderdeel van BNP Paribas dreigt te worden.

Vesteda zet zich met zijn 262ste plaats af tegen de andere – iets lager genoteerde – vastgoedbedrijven Edge, 3W Real Estate, parkeerbedrijf Q-Park en CBRE. Zij verdienen uiteraard een felicitatie als ontwikkelaar of parkeerbedrijf. Bij CBRE speelt iets bijzonders. De onderzoekers maken geen onderscheid tussen vastgoedadviseur CBRE en asset manager CBRE Investment Management, twee aparte bedrijven. Het feit dat de onderzoekers die twee op één hoop gooien doet wat twijfels ontstaan over de deskundigheid van de onderzoekers. Ook het failliete D-reizen op plaats 150 pleit niet voor het onderzoek.

‘Wij van wc-eend’

Tot slot nog een ‘wij van wc-eend’ opmerking: PropertyNL en PropertyEU maken sinds december deel uit van de FD Media Groep, die met een 296ste plaats een van de hoogst geplaatste uitevers is – net onder Vesteda, maar hoger dan Edge. De vlag gaat echter niet uit, want vorig jaar stond FD Media Groep veel hoger (op de 50ste plaats). Nu maar hopen dat de duikeling niet te wijten is aan de deal met de vastgoeduitgever.