Vooruitblik: Mipim zet wereldsteden op de kaart

Een aantrekkende economie, toenemende innovatie en groeiende werkgelegenheid vragen om beter ontwikkelde steden, gezonde huisvesting en slimme kantoren

Door Elvan Bayraktaroglu
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 2, 28 februari 2018

De vastgoedmarkt zoekt steeds meer zijn eigen weg, wars van alle beren die op die weg verschijnen en trends die komen en gaan. Vorig jaar leken Brexit en Trump nog een bedreiging, maar niets bleek minder waar. De Nederlandse beleggingsmarkt zette met een totaal beleggingsvolume van ruim € 22 mrd een record in de boeken. In heel Europa ging het volume ook de geschiedenisboeken in, met een record van € 286 mrd.
Dit jaar zet Mipim wereldsteden op de kaart, ofwel: Mapping world urbanity. Globalisering was vorig jaar op de Mipim al een belangrijk onderdeel van de bijeenkomsten. De toenemende investeringen in onder andere bouw en infrastructuur, gestuwd door de aantrekkende economie en werkgelegenheid, zorgen ervoor dat stedelijke ontwikkeling en planning steeds hoger op de agenda komen te staan. Het afgelopen jaar heeft aangetoond dat er voldoende kapitaal is, maar een beperkt aanbod.
Op de Expo Real werd al duidelijk dat Nederlandse ontwikkelaars, gemeenten en beleggers gezamenlijk willen optrekken om woningbouw in Nederland sneller en groter te realiseren. Op de Mipim wordt die lijn doorgezet. Hoe sneller, hoe beter, want om de hoek loert de Europese Centrale Bank, die dit jaar al de zogeheten monetaire verruiming strakker aantrekt om de eigen kas te beschermen en om ervoor te zorgen dat de inflatie rondom de 2% blijft. Een renteverhoging is een logisch gevolg.

Urbanisatie
Rondom urbanisatie worden er volop bijeenkomsten georganiseerd met interessante sprekers. Zo is op donderdag 15 maart om 15.15 uur de bijeenkomst Housing: Inside the revolution in Urban Living. Hier spreekt onder andere Ronald Huikeshoven, directievoorzitter van gebiedsontwikkelaar AM. Urbanisatie vraagt ook veel van de logistieke sector. Dat onderwerp wordt uitgebreid belicht op donderdag 11.15 uur in de Market trends Room. Sprekers zijn onder andere Ben Bannatyne, president van Prologis Europa. Op datzelfde moment is er echter de bijeenkomst: Grenoble: High Tech en Low Tech innovations, two pillars for inventing cities in transition. Ja, dat gaat inderdaad over Frankrijk, maar het is net zo goed van toepassing op Nederlandse steden. De ontwikkeling van steden is namelijk grotendeels afhankelijk van en wordt mede mogelijk gemaakt door technologie. Tijdens borreltijd kunt u op donderdag om 16.15 uur met bier en bal aanschuiven bij de bijeenkomst en netwerkevent Mipim Proptech Lab: unexpected business.

Delegaties politici
Aanwezig is ook de Turkse minister van Verstedelijking, Mehmet Özhaseki, die dinsdag 13 maart de bijeenkomst Mapping The Silk Road, the journey from Turkey to the world bijwoont en zal proberen Europese beleggers warm te maken voor investeringen in Turks vastgoed. Maar wie komt er tegenwoordig niet met een hele delegatie politici de beursvloer op om duidelijk te maken dat zijn land en regio de beste investeringkansen biedt?
Dinsdagochtend tijdens de bijeenkomst London: A special city in a world of cities, zal onder andere Jules Pipe, vice-burgemeester van Londen, de bezoekers duidelijk maken waarom Londen een aantrekkelijk investeringslocatie is. Op diezelfde dag laten de Catalanen luid en duidelijk van zich horen in de Verrière Californië: ‘Barcelona is hip en happening en je wilt als belegger later geen spijt krijgen dat je deze stad gemist hebt. Investeer daarom nu!’ lijkt de boodschap te worden van onder andere Damia Calvet, directeur van het Catalan Land Institute.
Terwijl de heren politici elkaar de conferentiekamer uitvechten, vragen ‘#metoo’-affaires in het vastgoed ook de nodige aandacht. Eind vorige maand was de Britse vastgoedsector ‘geschokt’ door het 33ste gala van de Presidents Club in Londen met als chairman Bruce Ritchie, de oprichter en ceo van Residential Land Group. Een undercover-journaliste van de Financial Times ontdekte dat het ‘men only’-evenement in het beroemde Londense hotel ‘The Dorchester’ meer behelsde dan het goede doel: ruim 130 hostesses moesten de 360 bekende Britse mannen – onder wie veel vastgoedmensen – entertainen in de meeste ruime zin en vooraf geheimhoudingsverklaringen tekenen. Onder de tafelsponsors bevond zich ook Frogmore Real Estate Partners, een vastgoedinvesteerder uit Londen (eigenaar van onder andere Stratford Shopping Center in Londen en een groot pand aan Oxford Street). Een ander lid van de Presidents Club was de van oorsprong Finse vastgoedmiljonair Poju Zabludowicz, goed voor een 87ste plaats op de Sunday Times Rich List met een vermogen van £ 1,5 mrd. Zijn investeringsbedrijf Tamares heeft een portfolio van $ 3 mrd, met als bekendste vehikel Ivory Gate.

Topvrouwen
Het netwerkevent voor vrouwen vindt dinsdag 13 maart plaats vanaf 16.30 in Salon Croisette. Sprekers van dit event zijn onder andere topvrouw Nathalie Palladitcheff, executive vice president & chief financial officer van Ivanhoé Cambridge, en de 24-jarige Marie Schneegans, ceo van Workwell, een kantoren-app die als missie heeft werknemers te betrekken bij het bedrijf en ze zodoende gelukkiger te laten worden.
Op dinsdag vinden om 15.15 tegelijkertijd twee interessante bijeenkomsten plaats. De eerste is te bezoeken in de Market Trends room: Seniors: The new age in urban space. Terwijl Alessandro, managing partner van Threestones Capital Management, bespreekt hoe we het best onze oudere medeburger kunnen huisvesten, vindt op datzelfde tijdstip in de Innovation Trends Room tijdens de bijeenkomst Smart Housing: Millennials’ expectations, de paneldiscussie plaats over de woningeisen van een jongere bevolkingsgroep.
Op de stand van Holland Metropole C19.E hebben de aanwezige Nederlandse partijen hun krachten gebundeld, waaronder de vier grote gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Op deze stand zijn ook de grote Nederlandse institutionele beleggers te vinden, waaronder Bouwinvest en Syntrus Achmea tezamen met de grotere woningontwikkelaars.

Propertynl Lounge
Mipim is ook de start van PropertyNL Lounge, de ontmoetingsplek voor overheid, vastgoedbelegger, vastgoedadviseur en vastgoedontwikkelaar. Nog nooit is het vak van vastgoedadviseur zo snel veranderd. Property Lounge biedt in Circl Amsterdam en het nieuwe WTC Utrecht Centraal een serie korte bijeenkomsten om grote lijnen te ontdekken en specialismen te ontwikkelen. De aftrap van de PropertyNL Lounge vindt plaats op de Mipim (13 maart).
De vastgoedprofessional van de toekomst duikt onder de huid van de klant. Dat vereist specialisme, terwijl je als generalist de klant een blik op het bos moet gunnen tussen de bomen door. De thema’s van 2018 worden in Cannes op de kaart gezet met de beslissers van nu en de high potentials van morgen. De bijeenkomst vindt donderdag plaats op het dakterras van de uitvinder van het vak in Nederland, Cor van Zadelhoff, aan de Boulevard de la Croisette in Cannes, en is toegankelijk na invitatie. Samen met de nieuwe directeur van JLL Nederland, Pieter Hendrikse, de voorzitter van de NVM, Ger Jaarsma, en de hoofdredacteur van PropertyNL Wabe van Enk wordt de vastgoedprofessional een blik gegund in de toekomst, met de nieuwste trends uit Cannes op het gebied van proptech en de impact op de toekomstige klant van de vastgoedadviseur.
In samenwerking met de Mipim organiseert PropertyEU woensdag de bijeenkomst European Residential & Student Housing Investment Briefing. Sprekers zijn onder Rainer Nonnengässer, ceo MPC Micro Living Development, en Samuel Vetrak, ceo StudentMarketing.
De andere Investment Briefings die PropertyEU op de Mipim organiseert zijn Hotels Investment, Investment Outlook CEE, Cities of Influence, PropTech en Investment Opportunities in Scotland.

Awards
Donderdag 15 maart worden de Mipim Awards uitgereikt. In de categorie Best Healthcare Development is Project O|2 Laboratory and Research Building Amsterdam van VU/EGM Architects voorgedragen. In de categorie Best Hotel & Tourism Resort maakt Unibail Rodamco samen met Citizen M Hotels kans op een prijs met de ontwikkeling van Citizen M La Defense in Paris Nanterre in Frankrijk. In de jury zitten onder andere Tinka Kleine, senior director Private Real Estate bij PGGM, en Marco Hekman, managing director Continental Europe bij CBRE.

Mipim 2018 factsheet

24.200 bezoekers (verwacht)
meer dan 3100 standhouders uit 100 landen
meer dan 360 keynotes en sprekers
5000 beleggers
3800 ceo’s en voorzitters
meer dan 100 bijeenkomsten

Een greep uit de ruim 50 Nederlandse standhouders

Gemeenten
Amsterdam
Den Haag
Rotterdam
Utrecht
Holland Metropole

Ontwikkelaars
AM
BPD
Heijmans
Synchroon

Beleggers
Bouwinvest
CBRE Global Investors
Syntrus Achmea
Cromwell Property Group
Meijer Realty Partners
Orange Investment Managers

Makelaars
Colliers
C&W
JLL
CBRE
BNP Paribas RE Advisory Netherlands
NL Real Estate
Savills

Architecten en ingenieurs
UNStudio
KCAP
Arcadis
OMA Stedebouw

Overig
Apcoa
Baker & McKenzie A’dam
EY
Fakton
PwC
Bureau Stedelijke Ontwikkeling
Clink Hostels
Hogan Lovells
Port of Amsterdam
Student Hotel

PropertyEU/NL-bijeenkomsten op Mipim

Dinsdag 13 maart
12:00–14:00: Lancering PropertyNL Lounge (Boulevard de la Croisette)
13:00–14:00: Capital Flows CEE (Colliers International Boat)
14:00–15:00: PropTech (Colliers International Boat)
16.30–17.30: Investment Outlook 2020: European Logistics Market (Markets Trends Room)

Woensdag 14 maart
09:00–09:45: Cities of Influence (Colliers International Boat)
10:00–11:00: Hotels Investment Briefing (Colliers International Boat)
13:00–14.30: European Residential & Student Housing Investment Briefing (Salon Croisette)

Donderdag 15 maart
09:00–11:00: Investment opportunities in Scotland (Marriott Hotel)