Vlaardingen krijgt tijdelijke woonwijk voor Oekraïners

Vlaardingen krijgt een aparte tijdelijke woonwijk voor zo’n 800 Oekraïense vluchtelingen. RTV Rijnmond meldt dat de gemeente op het laatste moment een akkoord heeft bereikt met het Rijk over de financiering van de woningen die drie tot vijf jaar moeten blijven staan.

In de gemeente werd al langer gezocht naar een locatie waar Oekraïense vluchtelingen op een mee permanente basis kunnen verblijven. Samen met de gemeente Lansingerland en de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond (VRR) deed de gemeente Vlaardingen mee aan een pilot. De Rijksoverheid kwam vandaag met de financiële ondersteuning over de brug zo meldt RTV Rijnmond.

De gemeente heeft gekozen voor een stuk grond naast bedrijventerrein Vergulde Hand West. Het terrein is aan de ene kant door de metrolijn gescheiden van de Westwijk, maar de (wandel- en fiets)afstand tot het openbaar vervoer en andere voorzieningen zoals supermarkten is niet heel ver. Aan de andere zijde ligt een waterzuiveringsinstallatie van Hoogheemraadschap Delfland. Deze is aan vervanging toe waarbij nog niet duidelijk is of het renovatie op dezelfde plek wordt of nieuwbouw op de Vergulde Hand West. De tijdelijke woonwijk voor Oekraïners staat dit volgens de gemeente niet in de weg.

Lees ook: Tijdelijke woonstudio's op terrein District U in Vlaardingen

Na de zomer te starten met het tijdelijk plaatsen van ca. 400 flexwoningen op deze locatie. Daarbij wordt gekozen voor woningen met een levensduur van minimaal 20-30 jaar die demontabel en verplaatsbaar zijn. De woningen kunnen dan later voor Vlaardingse woningzoekenden ingezet worden.