Vesteda verhuurt meer woningen aan mensen met maatschappelijk beroep

In het onlangs opgeleverde Haagse nieuwbouwcomplex De Regent werkt een derde van de nieuwe huurders in het onderwijs, ziekenhuis, bij de politie of brandweer, geeft woningbelegger en -verhuurder Vesteda aan.  

En in appartementencomplex De Cavaliere in Helmond, dat in 2023 werd opgeleverd, heeft een kwart van de nieuwe huurders een maatschappelijk sleutelberoep. Het is volgens Vesteda opnieuw een bewijs dat haar gericht beleid om meer mensen met een maatschappelijk beroep als huurder aan trekken, zijn vruchten afwerpt.

Complexen voor keyworkers

Sinds dit jaar maakt Vesteda het benaderen en selecteren van mensen met een sleutelberoep tot één van de prioriteiten bij de verhuur van nieuwbouwcomplexen. Vesteda vindt het naar eigen zeggen belangrijk dat verpleegkundigen, leraren, brandweerlieden en politieagenten in hun eigen stad kunnen wonen.

Na de nieuwbouwcomplexen in Den Haag en Helmond, worden in oktober en november van dit jaar nog twee andere complexen opgeleverd waar ‘keyworkers’ voorrang krijgen: The Ox in Amsterdam en De Kuil in Rotterdam.

Vorig jaar startte Vesteda met een pilot in Amsterdam. Kandidaten met een sleutelberoep kregen vanaf 1 januari 2022 voorrang bij het toewijzen van een betaalbare woning in de Midden Akerveldsepolder in Amsterdam Nieuw West. Door buurtbewoners werd positief gereageerd op de pilot. Inmiddels is het standaardbeleid in deze Amsterdamse wijk.

Criteria

Kandidaten met een maatschappelijk beroep kunnen zich inschrijven voor een woning van Vesteda via de verhuurwebsite van het complex. Ze leveren vervolgens relevante documenten aan, zoals een vast arbeidscontract of een tijdelijk contract voor minimaal 1 jaar, van minimaal 28 uur per week. Ook moet worden voldaan aan de inkomenscriteria voor deze appartementen. Een structurele onregelmatigheidstoeslag telt volgens Vesteda volledig mee bij het berekenen van het maandelijkse bruto-inkomen.