Verplaatsing afvalbedrijf in Amersfoort maakt 1.200 nieuwe woningen mogelijk

De gemeente Amersfoort heeft met afvalbedrijf ROVA overeenstemming bereikt over verplaatsing van de bedrijfsactiviteiten van de Nijverheidsweg-Noord naar bedrijventerrein Vinkenhoef.

De vrijkomende locatie (3,5 hectare) wordt onderdeel van de herontwikkeling van de Kop van Isselt. In dit plangebied kunnen over een periode van tien tot vijftien jaar 1.200 woningen worden gerealiseerd. De verhuizing kost de gemeente ruim € 5 mln. De locatie aan de Nijverheidsweg wordt aangekocht voor bijna € 19 mln. De verkoop van grond voor de bouw van een modern, duurzaam afvalbreng- en overslagstation levert de gemeente ruim € 13 miljoen op.

De verhuizing van ROVA naar De Vinkenhoef was enkele jaren onderwerp van onderzoek. Zonder vervangende locatie, was ROVA niet bereid tot verkoop over te gaan. Gemeente Amersfoort wil het deel van industrie- en bedrijvengebied Isselt tussen de Eem, Industrieweg en Amsterdamseweg geleidelijk veranderen in een nieuwe, duurzame stadswijk om in te wonen, werken, recreëren, spelen en ontmoeten. Vanwege milieuhinder is herontwikkeling alleen mogelijk na verplaatsing van het afvalbedrijf.

Met de aankoop van het terrein voldoet de gemeente Amersfoort aan de woningbouwafspraken met het Rijk. Kop van Isselt biedt met vier andere gebieden de mogelijkheid nabij het oude stadscentrum twee- tot drieduizend woningen te realiseren.

img
Redacteur
Profiel