Veiling openluchtbordeel Curaçao brengt ruim € 4 mln op

De regering van Curaçao heeft het bekende openluchtbordeel Campo Alegre gekocht. Op de veiling die dinsdag plaatsvond, sloeg de veilingmeester af op acht miljoen Antilliaanse guldens, omgerekend € 4,2 mln.

De Curaçaose minister-president Gilmar Pisas was zelf op de veiling aanwezig en deed het hoogste bod in de veilingzaal van het Renaissance Wind Creek Hotel. “Dit betekent niet dat er een nieuw bordeel wordt geopend”, verklaarde Pisas direct na de veiling tegenover de pers, al sluit hij die mogelijkheid ook niet uit.

Pisas stelt dat de overheid geen bordeel heeft gekocht, maar een resort met gebouwen. Hij zegt dat de overheid al in gesprek is met verschillende belanghebbenden, zoals de Raad van Kerken, over wat de mogelijke bestemmingen kunnen zijn voor het voormalige bordeel.

Niet verboden

De Curaçaose minister van Justitie, Shalten Hato, verklaarde eerder dat prostitutie niet verboden is op Curaçao, met uitzondering van straatprostitutie en facilitering van prostitutie in bepaalde hotels. De koper van het gebouw van Campo Alegre kan daar dus een bordeel openen, maar degenen die het prostitutiebedrijf binnen Campo Alegre weer willen opstarten, moeten rekening houden met de ‘import’ van prostituees en de benodigde vergunningen.

Witwassen

Het bordeel kwam op de veiling terecht nadat de vorige eigenaar door de rechter was veroordeeld voor witwassen. De huidige schuld van het beslag bedraagt volgens de notaris ruim 13,6 miljoen Antilliaanse gulden, ongeveer € 7,2 mln.

De veiling werd georganiseerd door Troostwijk Auctions, namens het Openbaar Ministerie. Richard Dieteren van veilinghuis Troostwijk Auctions spreekt van een succesvol traject. “Als veilinghuis zijn wij ruim zeven jaar bezig geweest met de voorbereidingen van deze veiling. Er speelden veel externe factoren mee welke tot vertraging leidden, maar omdat de belangen groot zijn was een goed en zorgvuldig proces des te belangrijker. Er waren meerdere serieus geïnteresseerde partijen om Campo Alegre te kopen, met het hoogste bod zijn wij zeer tevreden en kunnen we deze veiling naar tevredenheid afsluiten.”

De nieuwe eigenaar van Campo Alegre krijgt ‘een uniek multifunctioneel resort met herontwikkelingsmogelijkheden’, zo omschreef het veilinghuis het roemruchte openluchtbordeel dat tussen 1949 en 2020 open was. Het complex telt ruim 150 peeskamers, heeft een oppervlakte van 72.000 m² en ligt op ongeveer 15 kilometer van het strand.

Schulden betalen

Een deel van de veilingopbrengsten wordt gebruikt om de voormalige schulden van het oude bordeel te betalen. Het overige geld gaat naar het zogeheten Criminaliteitsbestrijdingsfonds, dat onder het beheer valt van het ministerie van Justitie. In dat fonds zit het geld dat het OM binnenhaalt door ontneming van door criminele activiteiten verkregen goederen. Het geld wordt gebruikt voor preventie en het bestrijden van criminaliteit.