Vastgoedinvesteerder Peter B. veroordeeld tot zes maanden celstraf

De Amsterdamse vastgoedinvesteerder Peter B., een van de eigenaren van vastgoedmij. Overvast, is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot zes maanden celstraf wegens belastingfraude.

Ook krijgt B. een taakstraf van 240 uur opgelegd. Vorige maand eiste het Openbaar Ministerie 12 maanden celstraf.

De veroordeling draait om de overdracht van het winkelpand aan de Kalverstraat 35-37 tien jaar geleden. Het pand werd indertijd door Overvast overgedaan aan de beide eigenaren van het bedrijf, Peter B. en zijn broer Mark. Volgens de Belastingdienst is daarbij bewust een te lage taxatiewaarde gehanteerd. De taxateurs bepaalden indertijd de waarde van het pand op € 8,5 mln. B. verzweeg tegenover de taxateurs dat er een langjarig huurcontract met modebedrijf Mango in het verschiet lag; die overeenkomst was volgens de Belastingdienst goed voor een waardesprong van zeker € 10 mln. Door die te lage taxatie werd er ruim € 1,2 mln te weinig Overdrachtsbelasting betaald.

De rechter komt tot een veel lagere straf dan de eis van het Openbaar Ministerie. Daarbij heeft de rechter meegewogen dat het feit tien jaar geleden plaatsvond. Ook zijn er volgens de rechtbank geen aanwijzigingen dat B. de afgelopen jaren vaker bij malverstaties betrokken is geweest. Evenmin heeft hij een strafblad.

 

  

img
Redacteur
Profiel