Van traditionele winkelstad naar multifunctionele binnenstad

Een winkelmakelaar hartje Utrecht, die móest er komen, vond Jeroen Brouwer toen Nederland nog maar net aan het herstellen was van de crisis.

Met hart voor de stad, professionaliteit en jarenlange ervaring in de vastgoed startte Jeroen in 2014 zijn eigen kantoor: JB Retail. Een makelaar met focus op de retail branche in Utrecht. Al snel vestigt Brouwer zich met kantoor in de kern van retail Utrecht met de deuren direct aan de gracht. Daar ontvangt hij elke dag retailers, horecaondernemers en beleggers. En kan hij snel op locatie zijn tijdens verhuur- en verkooptrajecten.

Vanzelfsprekende zaken als makelaar kan hij inmiddels afvinken: persoonlijke aanpak, centrale locatie, op de hoogte van alle ontwikkelingen in de binnenstad en een waardevol netwerk. Hij besluit in 2017 de krachten te bundelen met zijn partner Erica Kruissen van marketingbureau URBN6. Hierdoor hebben ze o.a. de (online) positionering, zichtbaarheid en vindbaarheid van aanbod van winkelpanden en JB Retail vergroot.

Mooie merken en locaties  melden  zich  bij JB Retail. Utrecht blijkt interessant te zijn voor succesvolle webshops en internationale marktintroducties. Zo bemiddelt Brouwer bij de komst van Blue Tomato en online players als Little Green Bag en Guts & Gusto. Maar ook Spar City Store, Stach, Denham en FEST mag hij in zijn portfolio opnemen. Er passeren diverse beleggingen, zoals de horecapanden aan de Drieharingstraat en Boon’s supermarkt aan Ganzenmarkt. Op dit moment werkt JB Retail samen met Syntrus Achmea voor her- ontwikkeling van de nieuwe Planeet ‘House of Modernes’.

De vastgoedmarkt verandert. Utrecht staat samen met Amsterdam op internationale beleggingslijsten, mede door de sterke economie en historische kern. Institutionele beleggers zoeken parels en particuliere beleggers zijn in deze hoogtij dagen bereid om hun panden te verkopen. Tegelijkertijd merkt Brouwer dat panden in de drukkere winkelstraten lastiger te verhuren zijn. Zowel in het oude centrum als Hoog Catharijne is sinds jaren lichte leegstand waar te nemen. Na de opening van de Noordvleugel van HC in 2018 is het aanbod toegenomen, maar de vraag niet. “Ik vrees hier echter niet voor. Tijdens de opening van HC in 1973 zag je hetzelfde beeld. Een (olie)crisis en uitbreiding van winkelmeters. De stad zocht een nieuwe balans en kwam er uiteindelijk sterker uit. Utrecht zit vol historie, studenten en innovatie. Dit gecombineerd met de bevolkings- groei zal zorgen voor minder leegstand.”

Brouwer adviseert eigenaren en de gemeente op een andere manier naar haar vastgoed en stad te kijken. Flexibilisering van huurcontracten, multifunctionele invullingen en versnellen van vergunningstrajecten zal Utrecht een sterkere positie geven. Maar ook kiezen voor kwaliteit boven de zoveelste belwinkel. Zo is Brouwer actief betrokken geweest bij het realiseren van enkele mixed-use concepten, waarbij winkelniveau functioneert als horeca of retail en de verdiepingen als hotel, short stay of kantoor. De huur kan hierdoor uit meerdere niveaus gehaald worden.

Al met al zal inzet van vernieuwende concepten, samenwerking en kwaliteit de stad nog aantrekkelijker gaan maken. Dat is waar JB Retail voor staat; Utrecht ieder dag een stukje mooier maken.