VORM heeft de sleutel voor nieuwe wijk op Zuid

De margarinefabriek aan de Nassaukade op Rotterdam Zuid is vanaf deze maand echt in handen van gebiedsontwikkelaar VORM. Die wil op het voormalige terrein van Unilever, en later Upfield, een hele nieuwe woonwijk realiseren. 

 

 

Na de sleuteloverdracht door de meest recente eigenaar van de fabriek, Upfield, is VORM nu echt eigenaar van het terrein waar decennialang miljoenen kuipjes margarine en potjes pindakaas werden afgevuld. 

De Rotterdamse vastgoedontwikkelaar en bouwer heeft de ambitie het nu nog afgesloten terrein te transformeren tot woon-, werk- en beleefplek met circa 1000 woningen aan het water die de skyline van Rotterdam moet gaan verrijken.

Na het vertrek van Upfield verandert VORM het terrein van de margarinefabriek in een woongebied waar straks 2000 mensen een thuis vinden. De historische waarde van het gebied blijft behouden en voelbaar, vertelt Marc Vriens, Ontwikkelmanager bij VORM: “De monumentale uitstraling blijft, maar het gebied wordt uitgebreid met circa duizend woningen en tienduizend vierkante meter voor werkfuncties en voorzieningen.

Geen anonieme woontorens, maar juist een buurt met samenhang en structuur

Het nieuwe gebied krijgt “De Kaai” als naam mee. Een buurt waar ruimte is voor iedereen: starters, doorstromers, jongeren, ouderen en gezinnen. Er worden sociale- en middenhuur woningen en diverse koopwoningen gerealiseerd. Minimaal de helft van de woningen wordt betaalbaar 'We willen een buurt waar iedereen blij mee is. Geen anonieme woontorens, maar juist een buurt met samenhang en structuur. Met balans tussen ruimte voor jezelf en gedeelde ruimte', aldus Vriens.

Vanaf deze maand verzorgt VPS het tijdelijk beheer van het fabrieksterrein. De komende jaren wordt het een een tijdelijke werkplek voor ondernemers in zowel de profit als de non-profit sector.  Het over de fabriek gebouwde kantoorpand heeft al een nieuwe bestemming. Onlangs werd duidelijk dat JEX, ICT-leverancier voor de uitzendsector, het hele kantoorpand gaat huren voor haar snel groeiende activiteiten.  

Begin februari 2023 organiseert VORM een kick-off event als start van de participatie en placemaking. Buurtbewoners en andere belangstellenden worden uitgenodigd om kennis te maken met het gebied, de ontwikkeling en het team van VORM.