Transformatie overbodige kantoren biedt mogelijkheden voor 11.500 nieuwe woningen

Transformatie van overbodige kantoren kan minstens 11.500 woningen opleveren. Zo blijkt uit een analyse van Cushman & Wakefield.

Het gaat om 665.000m2 aan kantooroppervlak wat direct geschikt is voor ombouw naar woningen. In totaal is ongeveer 2,1 miljoen vierkanter meter kantoor overbodig. Niet ieder kantoor leent zich voor directe transformatie, maar voor een deel kan een gebiedsgerichte aanpak alsnog een oplossing bieden. Het aantal te realiseren woningen kan dan nog verder oplopen.

Met de analyse wil Cushman & Wakefield inzichtelijk maken waar binnen de bestaande bebouwde omgeving ruimte is om woningen te realiseren. Frank van der Sluys, partner bij Cushman & Wakefield: “We moeten alle mogelijkheden onderzoeken om het tekort aan woningen op te lossen, zonder uit het oog te verliezen dat er in steden voldoende ruimte moet zijn voor kantoorgebruikers en maakindustrie.”

De provincies net buiten de Randstad lijken de meeste potentie te bevatten voor deze vorm van verbouwing. De leegstand op de goede werklocaties binnen de Randstad is bijzonder laag, terwijl op andere plekken in Nederland de leegstand zal toenemen. Buiten de Randstad gaat het vooral om gebieden die ‘brownfields’ worden genoemd. Het voordeel is dat dit gebieden zijn, waar gebruik kan worden gemaakt van de bestaande infrastructuur.

Volgens Cushman staan 1.622 kantoren nu al leeg of worden op korte termijn overbodig. Theoretisch bieden zij ruimte voor 33.500 woningen, maar niet alle ruimte is geschikt voor woningbouw. Het deel dat niet direct geschikt is ligt veelal op bedrijventerreinen. Om deze kantoren te transformeren is een gebiedsgerichte aanpak nodig. Van der Sluys:” We moeten duurzaam met onze ruimtes omgaan. Daarbij is het goed om te kijken naar de bestaande bebouwde omgeving en de kansen die je daar kunt benutten. Want, die kansen zijn er. Met het gegeven dat centrale, bereikbare plekken in steden steeds belangrijker worden voor kantoren, betekent dit ook dat andere plekken in Nederland steeds wat minder geschikt worden voor kantoren.”

img
Redacteur
Profiel