Topwoning: Verkoop in de luwte

Landgoed De Wielewaal in Eindhoven staat al bijna vijf jaar te koop, de vraagprijs is naar schatting gehalveerd. Is het toch een maatje te groot voor Nederland?

Door Lizanne Schipper
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 2, 26 februari 2021

Toen textielmagnaat Marc Brouwer ‘The Philips Estate’ in 2016 te koop zette, schermde de makelaar vrijwel direct met belangstelling uit het Midden-Oosten. Twee jaar later zong het rond dat Bruce Springsteen en Bill Gates in de race waren. Beiden hebben dochters die verzot zijn op paarden en het landgoed van 142 hectare biedt kilometers lange ruiterpaden. Gates zwichtte een paar maanden later voor de Belgische stoeterij De Begijnhoeve van Rob van Puijenbroek, vlak over de grens bij Eersel. Van Springsteen werd niets meer vernomen.
Wat het landgoed moet kosten is niet helemaal duidelijk, ‘maar met € 50 mln mag je wel eens komen koffiedrinken’, aldus makelaar Kenneth Alting destijds tegen RTL Z. Inmiddels wordt gehint op een vraagprijs richting € 20 mln. De makelaar heeft de woning van Funda gehaald, er een eigen website voor ingericht en wil er verder niet over praten. ‘We hebben ervoor gekozen om de verkoop van de Wielewaal in de luwte te laten plaatsvinden.’
Marc Brouwer, bijgenaamd De Sokkenkoning, kocht het landgoed in 2007 voor € 18 mln. Datzelfde jaar trad hij in het huwelijk, een partij die luister werd bijgezet door de drie baritons (Ernst Daniël Smid, Henk Poort en Marco Bakker). Tien jaar en een pijnlijke echtscheiding verder, wil hij terug naar Oisterwijk. In het voorjaar van 2017 konden omwonenden nog een kijkje komen nemen, toen verscheen er een pop-up restaurant op het grasveld. Maar de gasten mochten zich niet te dicht in de buurt van het huis wagen. ‘Wie zich niet aan de instructies houdt, kan onze waakhonden tegenkomen’, aldus Brouwers in de lokale pers.

Grondige verbouwing
Het hoofdhuis – er bevinden zich ook vier andere huizen op het landgoed voor personeel of gasten – beschikt over 40 kamers. Er is een badkamer voor elke slaapkamer en de master bedroom heeft er twee, plus twee garderobekamers. Die waren er vast nog niet in de tijd van Frits Philips, die het huis liet bouwen in 1934 en hier ruim 70 jaar woonde. Zijn vader Anton had het bosgebied gekocht in 1912. Brouwer trok 18 maanden uit voor een grondige verbouwing. Zo grondig, dat volgens de makelaar ‘het landhuis bijna volledig tegen de vlakte’ ging. Vijf maanden lang schijnen Oostenrijkse handwerklieden aan de ondergrondse gewelven in de 750 m² grote kelder te hebben gewerkt. De gebruikte stenen zijn naar verluidt afkomstig van een voormalig kasteel van de Oostenrijkse Frans Jozef I (die van Sissi). Overbekend is de glimmende Bentley die in de kelder is getakeld. De ‘herenkamer’ zou nog authentiek zijn, een klein vertrek waarin Frits Philips vroeger sigaren rookte en cognac dronk. Brouwers heeft er geweren, jachttrofeeën en een verzameling Philips-memorabilia ondergebracht, waaronder brieven van vriend prins Bernhard. Die blijven hier, heeft de ondernemer al aangekondigd, net als de Bentley.
Nu nog iemand die de Wielewaal kan betalen. Er zou wel eens iets van de investering kunnen terugkomen, suggereert de makelaar. Mocht het nabijgelegen vliegveld Eindhoven Airport ooit willen uitbreiden, dan kan een deel van de grond voor goed geld worden verkocht. Maar dat is natuurlijk toekomstmuziek.

Landgoed De Wielewaal, Eindhoven
Makelaar: Honders/Alting Makelaars, Oisterwijk
Vraagprijs: onbekend, waarschijnlijk ruim € 20 mln
Wonen: hoofdhuis 2582 m² + vier bijwoningen
Perceel: 142 hectare

PropertyNL Topwoningen
PropertyNL Topwoningen is een rubriek met de duurste woningen op de markt, woningen in de prijscategorie boven de € 5 mln.
PropertyNL staat bekend om zijn onderzoeken naar transacties van commercieel vastgoed en het ontwikkelen en beleggen van portefeuilles woningen. Er zijn echter niches op de woningmarkt die zich niet laten digitaliseren, en een daarvan is de categorie duurste woningen. Over deze niche schrijft Lizanne Schipper (bekend van het NRC Handelsblad en Elsevier Weekblad). Zij duikt in de ‘geheime’ wereld van aanbod, transacties, vastgoedadviseurs, eigenaren en aanbieders.
Geheim is natuurlijk een relatief begrip in een digitale wereld met Funda, maar uit een steekproef bleek dat zulke woningen nauwelijks via dit kanaal worden aangeboden. Niemand weet het echte aanbod, want veel makelaars spreken over geheim aanbod. Op basis van onderzoek naar het Kadaster kwam Elsevier samen met Dynamis onlangs met negen transacties boven de € 5 mln. Omdat er jaren zijn geweest dat er geen rubriek te maken viel over dergelijke transacties, kijken we ook naar aanbod dat (nog) niet tot een transactie heeft geleid.
Net zoals bij commercieel vastgoed is het Kadaster allesbehalve zaligmakend. Veel kostbaar vastgoed zit in vennootschappen en stichtingen. Wanneer die in andere handen overgaan, zal de pure Kadaster-watcher ze dus nooit vinden, een van de overeenkomsten van topwoningen met commerciële beleggingen.
Last but not least: aan het aantal lezers kunnen we zien dat ze ook persoonlijke interesse hebben. Onze top-200 private vastgoedeigenaren kan het zich niet alleen veroorloven om dit type huis te bezitten; zij hebben ook de interesse en expertise om zo’n bezit te beheren.

PropertyNL Makelaars van topwoningen
(in alfabetische volgorde)

Baerz & Co: samenwerkingsverband met 35 makelaarskantoren
Christie’s: 6 aangesloten kantoren, waaronder Drieklomp. R365 is hoofdkantoor
Dynamis Exclusief: 13 kantoren
Mar. J. Heule Heulemakelaars: regio Amsterdam en Haarlem
Qualis: een netwerk van 55 lokale NVM-makelaars
Voorma en Walch: specialist in het Gooi, ‘the garden of Amsterdam’, met 5 vestigingen