Topwoning: ‘Dat bedrag sloeg nergens op’

Een koopje: € 2,35 mln voor het fraaie landgoed Klarenbeek in Nunspeet. Tien jaar geleden stond het nog te koop voor € 14 mln

Door Lizanne Schipper
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 8, 28 augustus 2020

Het negentiende-eeuwse landhuis in het Gelderse Doornspijk stond in 2011 bekend als het duurste woonhuis van Nederland. Op papier dan. Eigenaar Raymond Tromp wilde er na achttien jaar vanaf, toen zijn taxibedrijf in financiële problemen raakte. Hij ging in zee met een Britse makelaar en vroeg € 14 mln. ‘Geen Nederlandse makelaar die daarvoor voelde’, zegt Bert Lankman van Drieklomp Makelaars en Rentmeesters in het naburige Nunspeet. Hij verkocht het landgoed ooit aan Tromp en heeft het nu opnieuw in het bestand. ‘Het was een man met lef, maar dat bedrag sloeg nergens op. Wij zijn niet te beroerd om een goede prijs te vragen, maar we gaan niet mee in onzinverhalen. Dat komt onze naam niet ten goede.’
Tromp had geen succes en moest een paar jaar later bij een executieveiling genoegen nemen met € 1,7 mln. Een groepje investeerders kocht het landgoed ongezien; Tromp duldde geen kijkers. Zij knapten de buitenkant op.
De nu gevraagde € 3561 per m² is nog geen tiende van de meterprijs van het penthouse op de Dam dat vorige maand in Topwoning figureerde, en is inclusief 18 hectare bos en weiland, een koetshuis waarin je een klein gezin zou kunnen onderbrengen en, voor drie ton extra, een volledig geoutilleerde stoeterij met 43 paardenstallen. Tromp hield daar tientallen Arabische renpaarden. Eigenlijk had hij achter het huis een grote manege willen neerzetten, maar toen de gemeente dwarslag, kocht hij daartoe nog eens 3 hectare grond plus schuren van een buurman.

Leeg huis
‘Een scherpe aanbieding’, vindt Lankman. Waarom zo bescheiden? ‘Voor sommigen staat het huis te dicht bij de doorgaande weg’, aldus de makelaar. ‘En het staat leeg. Dat is ontzettend jammer, daar moeten mensen doorheen kijken. Eigenlijk zou je het huis voor 5 ton stijlvol moeten inrichten, dan verkoop je het zo voor een veel hoger bedrag.’
Gunstig zijn de fiscale voordelen dankzij de NSW-status (Natuurschoonwet), zoals geen overdrachtsbelasting en een lagere WOZ-waardering. Het grootste deel van het perceel is opengesteld voor het publiek. ‘Als je op het terras zit, kun je in de verte een paar mensen uit het dorp zien langslopen. Daar heb je echt geen last van’, aldus Lankman.
Binnen oogt het donker, met parket, houten pilaren, lambrisering en cassetteplafonds, haarden met beschilderde tegeltjes, bakstenen bogen en glas-in-loodramen van atelier Meischke. ‘En dan heb je de jachtkamer nog niet gezien’, zegt Lankman. ‘Daar druipt het bloed van de afgeschoten zwijnen nog zo’n beetje van de muur.’ Hij zou het jammer vinden als de nieuwe eigenaar er de bijl in zet, maar dat mag volgens de makelaar wel. Als je maar van de buitenkant van het rijksmonument afblijft.

Zorginstanties
Vooral zorginstanties hebben interesse in het landhuis, dat nu ongeveer een halfjaar te koop staat. Al verwacht Lankman dat de gemeente met zo’n bestemming geen problemen heeft, zelf hoopt hij op een gezin. Een Amsterdammer is drie keer komen kijken, maar heeft zijn gezin nog niet kunnen overtuigen. De makelaar kreeg afgelopen voorjaar een goed bod van een Nederlandse ondernemer die in Italië woont. ‘Maar zijn fantasie bleek groter dan zijn portemonnee.’

Landgoed Klarenbeek, Zuiderzeestraatweg West 67, Doornspijk (gemeente Elburg)
Makelaar: Drieklomp Makelaars en Rentmeesters
Vraagprijs: € 2,35 mln (€ 3561 per m²)
Wonen: 660 m²
Perceel: 178.970 m², waarvan 3 hectare privétuin

PropertyNL Topwoningen
PropertyNL Topwoningen is een rubriek met de duurste woningen op de markt. Klarenbeek is een uitzondering, maar normaliter gaat het om woningen in de prijscategorie € 5–15 mln.
PropertyNL staat bekend om zijn onderzoeken naar transacties van commercieel vastgoed en het ontwikkelen en beleggen van portefeuilles woningen. Er zijn echter niches op de woningmarkt die zich niet laten digitaliseren, en een daarvan is de categorie duurste woningen. Over deze niche schrijft Lizanne Schipper (bekend van het NRC Handelsblad en Elsevier Weekblad). Zij duikt in de ‘geheime’ wereld van aanbod, transacties, vastgoedadviseurs, eigenaren en aanbieders.
Geheim is natuurlijk een relatief begrip in een digitale wereld met Funda, maar uit een steekproef bleek dat zulke woningen nauwelijks via dit kanaal worden aangeboden. Niemand weet het echte aanbod, want veel makelaars spreken over geheim aanbod. Op basis van onderzoek naar het Kadaster kwam Elsevier samen met Dynamis vorig jaar met tien transacties boven de € 5 mln. Omdat er jaren zijn geweest dat er geen rubriek te maken viel over dergelijke transacties, kijken we ook naar aanbod dat (nog) niet tot een transactie heeft geleid.
Net zoals bij commercieel vastgoed is het Kadaster allesbehalve zaligmakend. Veel kostbaar vastgoed zit in vennootschappen en stichtingen. Wanneer die in andere handen overgaan, zal de pure Kadaster-watcher ze dus nooit vinden, een van de overeenkomsten van topwoningen met commerciële beleggingen.
Last but not least: aan het aantal lezers kunnen we zien dat ze ook persoonlijke interesse hebben. Onze top-200 private vastgoedeigenaren kan het zich niet alleen veroorloven om dit type huis te bezitten; zij hebben ook de interesse en expertise om zo’n bezit te beheren.

PropertyNL Makelaars van topwoningen
(in alfabetische volgorde)
Baerz & Co: samenwerkingsverband met 35 makelaarskantoren
Christie’s: 6 aangesloten kantoren, waaronder Drieklomp. R365 is hoofdkantoor
Dynamis Exclusief: 13 kantoren
Mar. J. Heule Heulemakelaars: regio Amsterdam en Haarlem
Qualis: een netwerk van 55 lokale NVM-makelaars
Voorma en Walch: specialist in het Gooi, ‘the garden of Amsterdam’, met 5 vestigingen