Televisiekoning Oerlemans stuit op weerstand met Amsterdams bouwplan

Je kunt het aan Reinout Oerlemans wel overlaten om een succesvol televisieconcept keer op keer in andere landen uit te nutten. Dat geldt ook voor zijn activiteiten als vastgoedondernemer waarbij hij in dit geval een tweede keer wil profiteren van een zeer profijtelijke locatie in Amsterdam. 

Oerlemans wil aan het Raamplein 1 in hartje Amsterdam een appartmentencomplex met 10 woningen, een bedrijfsruimte en een parkeergarage realiseren. Dat stuit op veel weerstand in de buurt, zo schrijft het Algemeen Dagblad. Een petititie tegen de bouwplannen werd al 30 keer ondertekend en ook de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad is kritisch op de plannen. 

Cashen met bedrijf(spand)

De televisietycoon wil namelijk gaan bouwen in de tuin van de voormalige Openbare Handelsschool die er in 1899 werd gerealiseerd. Het is niet de eerste keer dat Oerlemans plannen met de locatie heeft, die had hij in 2013 en 2018 ook. De school zelf, een Rijksmonument, kocht hij in 2013 voor € 8,6 miljoen als onderkomen voor zijn televisiebedrijf Eyeworks. In 2017 verkocht hij het pand aan Real I.S. voor € 20,7 miljoen, zo leert het Kadaster. Twee jaar eerder had Oerlemans al flink gecasht met de verkoop van zijn productbedrijf voor naar verluid € 200 mln aan het Amerikaanse Warner Bros. 

Bouwen op parkeerterrein

Oerlemans hield echter het parkeerterrein en de oude gymzaal in zijn bezit, daarmee beschikkend over een ontwikkelpositie die hij nu opnieuw wil uitnutten. Volgens de tegenstanders doet de nieuwbouw afbreuk aan het historische karakter van de school en was de parkeerplaats -nu in gebruik door huurder Tribes- in het oorspronkelijke ontwerpt bedoeld als tuin. Volgens het bureau dat Oerlemans inhuurde, blijft er in zijn plannen sprake van enige open ruimte en blijft het monument onaangetast. De televisiemaker moet nog een omgevingsvergunning aanvragen, de buurt heeft daarna 6 weken de tijd om bezwaar aan te tekenen. 

Grote single asset deal

Oerlemans is geen kleine speler in het Amsterdamse vastgoedwereldje. Stadskrant Het Parool becijferde in 2017 dat hij op dat moment 50 Amsterdamse adressen in zijn bezit had. Ook in single asset deals laat Arnie uit GTST zich niet onbetuigd. Twee jaar geleden verkocht hij zijn privéwoning in Los Angeles voor € 70 mln aan singer-songwriter The Weeknd, waar hij er zelf in 2015 "slechts" € 22 mln voor had betaald.