Stec Groep: Gemeenten verhalen minder kosten dan wettelijk mag

Gemeenten verhalen fors minder kosten op projectontwikkelaars dan ze wettelijk gezien mogen.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 12, 17 december 2021

Te denken valt aan kosten voor infrastructurele voorzieningen, pleinen en trottoirs en de aanleg van groen. Opvallend is dat gemeenten hiervoor niets in ruil vragen.

Ze leggen de projectontwikkelaars ook geen andere, niet-financiële eisen op, zoals het versnellen van de bouw of een hoger aandeel betaalbare woningen voor lage en middeninkomens.

Dit blijkt uit het onderzoek ‘Kostenverhaal in anterieure overeenkomst bij woningbouw 2020’ van ruimtelijk-economisch adviesbureau Stec Groep in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen.

Wanneer er nieuwe woningen gebouwd worden, moeten gemeenten kosten die zij hiervoor maken doorberekenen aan projectontwikkelaars. Dit zijn binnenplanse kosten, kosten voor bovenwijkse voorzieningen, bovenplanse kosten en (vrijwillige) bijdragen voor ruimtelijke ontwikkelingen. Slechts een deel van de gemeenten rekent deze kosten ook daadwerkelijk door.

Het slechtst is het gesteld met de bovenplanse kosten: circa 60% van alle gemeenten verhaalt deze kosten niet op projectontwikkelaars. Binnenplanse kosten worden wel vaker verhaald: dat doet 77% van de gemeenten. Voor de bovenwijkse kosten en de bijdragen voor ruimtelijke ontwikkelingen ligt dit op respectievelijk 35 en 40%.